Mindenkit megtéveszt az indiai gazdaság?

India, bicikliző emberek
An Indian man rides his bicycle past by the Rumi Darwaza gateway in Lucknow, northern India, on August 25, 2017. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
India gazdasági növekedése a világ élvonalában van, azonban egy friss tanulmány szerint az ázsiai óriás mindenkit megtéveszthet. A valódi növekedés ugyanis jócskán elmaradhat a hivatalosan közölt adatoktól.
Vágólapra másolva!

Az indiai GDP valódi éves növekedése akár 2,5 százalékponttal is alacsonyabb lehet a hivatalosan közöltnél – ezt állítja egy indiai lap által is közölt kutatás. Az írás akkora port kavart az országban, hogy

a miniszterelnök gazdasági tanácsadó testülete hivatalosan visszautasította az eredményt, és arra készülnek, hogy pontról pontra cáfolják a kutatást jegyző Arvind Subramanian téziseit

– írja a BBC.

Mindazonáltal Subramanian adatai sokakban megnövelték az aggodalmat azzal kapcsolatban, hogy a globális elemzői közösség nem látja pontosan az indiai gazdaság teljesítményét. Ez pedig nem elhanyagolható probléma, tekintve hogy India tavaly a világ leggyorsabban növekvő gazdasága volt – legalábbis a hivatalos adatok szerint.

Új módszer, új adatok

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy India 2015-ben megváltoztatta a GDP mérésének módszertanát.

Az egyik legfontosabb módosítás az volt, hogy az új eljárás a piaci árakat, és nem az alapvető költségeket veszi figyelembe.

Ez egyszerűbben fogalmazva azt takarja, hogy míg korábban a nagykereskedelmi árak alapján számolták a gazdaság teljesítményét, addig az új módszer most már a fogyasztók által fizetett piaci (kiskereskedelmi) árakkal számol.

Kihívásokkal néz szembe Narendra Modi kormányának gazdaságpolitikája Forrás: AFP/Tolga Akmen

Noha a közgazdászok korábban is kétségeiket fejezték ki az új módszerrel kapcsolatban, Subramanian most megerősítette a fenntartásokat, és jelezte, a 2011-12-es, illetve a 2016-17-es pénzügyi évek közti teljesítmény hivatalos számai erősen túlzóak voltak.

Míg ugyanis a hivatalos adatok szerint 7 százalékos volt a növekedés, addig a kutató szerint a valódi bővülés mindössze 4,5 százalék körül lehetett.

Subramanian kutatását egyébként először a Harvard Egyetemhez köthető Centre for International Development publikálta.

Szembenálló valóságok

Az aggodalmakat fokozza, hogy miközben a kormány rekord magas növekedési adatokat közöl, 2017 és 2018 között az indiai munkanélküliség 45 éve nem látott csúcsra emelkedett. Nem meglepő tehát, hogy még az indiai központi bank korábbi elnöke (az IMF egykori vezető közgazdásza) Raghuram Rajan is kétségeinek adott hangot a növekedés hitelességével kapcsolatban – részben épp a magas munkanélküliségi számok miatt.

Az sem véletlen azonban, hogy a kormány igyekszik nagyon határozottan reagálni Subramanian felvetésére. Narendra Modi kormányát ugyanis nemrég választották meg a második terminusra, azonban

az elmúlt időszakban már egyre többen vetették föl, hogy kétségesek az indiai gazdaságpolitika eredményei.

Azt már Modi is elismerte, hogy India immáron nem a világ leggyorsabban növekvő gazdasága, de ezzel együtt a monetáris politikát is érték bírálatok.

A hatalmas indiai munkanélküliség kétségeket támaszt a gazdasági növekedési számokkal szemben Forrás: AFP/Noah Seelam

A központi bank ugyanis magasan tartotta a kamatokat annak érdekében, hogy leszorítsa az inflációt, viszont ennek az volt a következménye, hogy komoly akadályokat gördített az üzleti élet elé – a magas kamatok ugyanis magas hitelfelvételi költségekkel is járnak. Ehhez jön még, hogy az indiai bankok erősen szenvednek a rossz hitelek terheitől, aminek következtében még nehezebb a cégeknek friss tőkéhez jutniuk.

A jegybank egyébként idén már háromszor is csökkentette a kamatszintet, miután kiderült, hogy a gazdasági növekedés elkezdett lelassulni.

Mindazonáltal Subramanian elemzése nem zárul teljesen pesszimista végkövetkeztetéssel. A szakember ugyanis úgy látja, a lassuló indiai növekedés hatására a kormány rákényszerül arra, hogy kedvező reformokat hajtson végre, illetve gazdaságélénkítő intézkedéseket vezessen be.