Brutálisan drágult az alma Kínában

gyümölcsültetvény, gyümölcsös, alma
Crate of red apples in sunny orchard.
Vágólapra másolva!
Az alma ára Kínában mintegy 30 százalékkal emelkedett az utóbbi időben, ezért az emberek jóval kevesebbet vásárolnak a Dada-JD Daojia kínai élelmiszerszállító cég adatai szerint.
Vágólapra másolva!

És ez csak egy tétel a számos élelmiszer közül, amelynek hirtelen megugrott az ára az ázsiai országban, és ebből kifolyólag érdemes figyelni a fogyasztói hangulatra, hiszen Kínában most nagy hangsúlyt fektetnek az erőteljes belső fogyasztás fenntartására, hogy ezzel a gazdasági növekedést szinten tudják tartani – írja a CNBC.

Illusztráció Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A most közzétett kormányzati adatok azt mutatják, hogy

Kínában 2,7 százalékkal nőtt az infláció május

– ez az elmúlt egy év legmagasabb értéke –, amit a sertéshús 18,2 százalékos, valamint a gyümölcsárak 26,7 százalékos emelkedése eredményezett.

Az afrikai sertéspestis miatt milliónyi állatot küldtek kényszervágásra, és a szokatlanul rossz időjárás megviselte a gyümölcstermesztést.

Ennek eredményeként idén a kínai almatermés várhatóan 25 százalékkal, 31 millió tonnára csökken, ami a legalacsonyabb mennyiség az elmúlt kilenc évben, továbbá ez is egyik oka annak, hogy az idei lesz várhatóan az utóbbi nyolc év legrosszabb almatermése a világon.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Kabli Yawar

A Dada-JD Daojia adatai szerint, míg áprilisban fél kilogramm alma ára 11,81 jüan (487 forint) volt, addig ugyanez a mennyiség június elején már 15,19 jüanba (627 forint) került. Emiatt az almavásárlás 5,7 százalékkal csökkent a fogyasztók körében az előző év azonos időszakához képest.

Kína az Egyesült Államok után a legnagyobb almatermelő ország.

Az USA-ból Kínából érkező almát ugyanakkor 50 százalékos vámtarifa sújtja, a hiányzó gyümölcs mennyiséget várhatóan Új-Zélandról és az Európai Unióból biztosítják majd a kínaiak.