Itt az újdonság, amely átrendezheti a polgári légiközlekedést

2019.06.13. 13:17

Több mint két évvel azután, hogy a titokzatos golyó alakú repülőgép felbukkant a Victorville közelében található Southern California logisztikai repülőtéren, mára közel került az első repüléséhez. Annak ellenére, hogy a tervezését és a céljai nagy részét még mindig homály fedi, az már nyilvánvaló, hogy az Otto Aviation Celera 500L nevű repülőgép határozottan a nagy hatékonyságú repülésre összpontosít, amely felforgathatja a légiközlekedési piacot.

Idén januárban új képek jelentek meg a tolócsavaros Celera 500L-ről, mely amerikai polgári nyilvántartási kódot hordoz, és már egészen közel áll a végleges formájához. A géppel nagy sebességű taxiteszteket végeztek a dél-kaliforniai logisztikai repülőtéren. Ez azt jelenti, hogy a légijármű közelebb került az első hivatalos repüléshez.

A gép gyártója, az Otto Aviation Group körülbelül egy évtizede dolgozik ezen a projekten, szinte titokban.

A cég szabadalmi dokumentumaiban a hagyományos kereskedelmi légiközlekedési modellek felváltásának igénye áll, amit a légijárművek teljesítményének jobb hatékonyságával érnének el. Egy ilyen közlekedési rendszerben egyedi repülőgépre van szükség, amely bármely repülőterről fel és le is tud szállni. Az üzemeltetési költségek jóval alacsonyabbak lennének, mint a jelenlegi kereskedelmi repülőgépek esetében, sőt olcsóbb lenne a hajónál is, miközben megőrizné az eddigi utas- és poggyászterhelhetőséget, továbbá a legtöbb, jelenleg használt üzleti repülőgép komfortját is. Fontos továbbá, hogy a repülőgép karbantartása egyszerű lesz, és mindössze egyetlen pilótát igényel.

A gép képe az Instagramon

A szabadalom szerint a gép óránként 740 és 820 kilométer közötti sebességgel repül, legfeljebb 65 ezer méteres magasságban, 100 kilométerre vetítve mindössze mintegy 6,5 literes fogyasztással. Ezzel az Otto Aviation a jelenlegi hasonló kategóriájú gépekhez képest legalább tízszer nagyobb hatékonyságról ír a szabadalmában.

A repülőgépet komoly titoktartás övezi, így nehéz vele kapcsolatban bármit jósolni, de a gép akár forradalmat is elindíthat azzal, hogy egészen más pozícióba helyezi a polgári légiközlekedést a kisebb repülőterek közötti közvetlen, alacsony költségű repülések beindításával.

Forrás: Thedrive.com