Már van olyan Aldi, ahol fizetni kell a műanyag zacskókért

Aldi
A logo is pictured on a sign outsude an Aldi supermarket store in London on September 26, 2016. Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
A német Aldi üzletekben mostantól 1 eurócentet kell fizetni a műanyag zacskókért. Az üzletlánc ezenfelül egy másik környezetkímélő megoldást is bevezet, hiszen nyártól már csak bioműanyagból készült zacskókat használnak Németországban.
Vágólapra másolva!

Az Aldi már egy ideje célul tűzte ki a műanyag elleni harcot, és azt remélik, hogy a szektorban mások is változtatnak az eddig bevett gyakorlatokon. Remélik, hogy ezt a példát más áruházaknál is követik, tekintve, hogy az FMGC-szektorban rengeteg, a környezetre káros műanyagot használnak.

A Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet viszont elégedetlenségnek adott hangot.

Szerintük ugyanis az egy eurócentes ár túl alacsony, ennyit pedig mindenki ki fog fizetni a zacskókért, így igazából a helyzet nem fog változni. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a bioműanyag megítélése sem egyértelmű, mivel azok lebomlásához is hosszas időre van szükség.

illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A szervezet szóvivője szerint a zacskókra kivetett költség helyett inkább a nem csomagolt árukra kellene kedvezményt adni, ezzel is vonzóbbá tenni a vásárlóknak a műanyagmentes megoldásokat.

Németországban az elmúlt néhány évben ugyan csökkent a műanyag zacskók használata, de tavaly így is 3 milliárd darabot használtak el a vásárlók, többségében egyszer használatos formában.