Leáll az Amazon az ételkiszállítással

Amazon
(FILES) In this file photo taken on September 28, 2011, the Amazon logo is seen on a podium during a press conference in New York. - Amazon reported Thursday, October 25, 2018 that its profit in the recently-ended quarter rocketed to $2.9 billion in a ten-fold increase from the same period last year. Net sales at the e-commerce colossus climbed to $56.6 billion in the third quarter, a 29 percent increase from the $43.7 in sales reported in the third quarter in 2017. However, analysts had expected an even stronger performance by Amazon, prompting shares to sink 6.1 percent to $1,673 in after market trades that followed release of the earnings figures. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Amazon négy év után állította le ételkiszállítási szolgáltatását, amit a Prime ügyfelek vehettek igénybe. A bejelentés hatására a rivális Grubhub és Waitr Holdings részvényei kedden emelkedtek – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A Grubhub (a cég piaci értéke 6,3 milliárd dollár) részvények több mint hét százalékkal, a Waitr (a vállalat értéke 482,7 millió dollár) részvényei három százalékkal, továbbá az Uber birtokában lévő Uber Eats részvényei is emelkedtek kedden a hírre - utóbbiak kevesebb, mint egy százalékkal.

Illusztráció Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Amazon nyilatkozatában kifejtette, hogy szolgáltatását – ami húsz amerikai nagyvárosban működött – június 24-én állítja be, míg korábban a Nagy-Britanniában történő bővítési tervét is elvetette a cég.

– áll a cég nyilatkozatában, amiben jelzik, a dolgozóik számára személyre szabott támogatást nyújtanak ahhoz, hogy ismét munkába állhassanak.

Illusztráció Forrás: Grubhub

Jeremy Scott, az Mizuho Group elemzője, aki az éttermi iparág szakértője elmondta,

az Amazon döntését az élelmiszerszállítási ágazat várható konszolidációs hullámának tekinti, és úgy véli, maximum 2-3 vállalat marad talpon.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi óriás nem hagyja el teljes mértékben az élelmiszerszállítási iparágat, mivel a vállalat májusban részesedést vásárolt a Deliveroo brit élelmiszer-kiszállítási cégben. Thomas Champion, a Cowen and Company elemzője szerint ez a befektetés azt jelzi, hogy az Amazon „megőrzi bizonyos térség iránti elkötelezettségét".