Sosem szorítják ki a robotok az embereket

Amazon warehouse england
Workers prepare customer orders for dispatch as they work around goods stored inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Peterborough, central England, on November 15, 2017. Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 24, 2017, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Az amerikai kiskereskedelmi óriás robottechnológiai vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a robotok sosem fogják kiszorítani az emberi munkaerőt a cégnél, mivel rájuk mindig szükség van.
Vágólapra másolva!

A cég mintegy 50 raktárában körülbelül 200 ezer robot dolgozik jelenleg. Azonban annak ellenére, hogy

az Amazon nagymértékben fektet be a fejlett robotikába,

a vállalat sohasem fogja elérni azt a pontot, amikor teljes egészében automatizálható lesz – fejtette ki Tye Brady.

Illusztráció Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

– tette hozzá Brady.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságban található GMB szakszervezet tavaly novemberben sztrájkot szervezett, mivel a cég raktáraiban embertelen körülmények uralkodnak.

Sokan csontjukat törték, vagy a mentők vitték el – állítja Tim Roache, a GMB főtitkára, aki hozzátette, hogy az alkalmazottakkal úgy bánnak, mint a robotokkal, bár az Amazon ezt cáfolta.

Illusztráció Forrás: AFP/Adrian Dennis

A cég az év elején a raktárakban dolgozók minimál órabérét 15 dollárra (4.240 forint) emelte.

Az Amazon korábban bevezette a Pegasus névre hallgató robotot, amit többen egy kerekeken guruló narancssárga éjjeliszekrényhez hasonlítottak. A robot a rápakolt csomagokat önállóan arra a helyre viszi, ahol összeállítják a kiszállítandó árukat, ráadásul a lehető leggyorsabb útvonalat dolgozza ki ehhez a hatalmas raktárépületben.