Sosem szorítják ki a robotok az embereket

2019.07.16. 07:32

Az amerikai kiskereskedelmi óriás robottechnológiai vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a robotok sosem fogják kiszorítani az emberi munkaerőt a cégnél, mivel rájuk mindig szükség van.

A cég mintegy 50 raktárában körülbelül 200 ezer robot dolgozik jelenleg. Azonban annak ellenére, hogy

az Amazon nagymértékben fektet be a fejlett robotikába, a vállalat sohasem fogja elérni azt a pontot, amikor teljes egészében automatizálható lesz – fejtette ki Tye Brady.

IllusztrációForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Az emberek és a gépek együttes működésére van szükség. Az előttünk álló kihívás az, hogy miként tervezzük gépeinket az emberi képességek kibővítésére" – tette hozzá Brady.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságban található GMB szakszervezet tavaly novemberben sztrájkot szervezett, mivel a cég raktáraiban embertelen körülmények uralkodnak. Sokan csontjukat törték, vagy a mentők vitték el – állítja Tim Roache, a GMB főtitkára, aki hozzátette, hogy az alkalmazottakkal úgy bánnak, mint a robotokkal, bár az Amazon ezt cáfolta.

IllusztrációForrás: AFP/Adrian Dennis

A cég az év elején a raktárakban dolgozók minimál órabérét 15 dollárra (4.240 forint) emelte.

Az Amazon korábban bevezette a Pegasus névre hallgató robotot, amit többen egy kerekeken guruló narancssárga éjjeliszekrényhez hasonlítottak. A robot a rápakolt csomagokat önállóan arra a helyre viszi, ahol összeállítják a kiszállítandó árukat, ráadásul a lehető leggyorsabb útvonalat dolgozza ki ehhez a hatalmas raktárépületben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK