Így teszi tönkre a Gucci az Armani birodalmat

2019.06.11. 19:26

De vajon képes lesz-e az olasz divattervező megfordítani cége lejtmenetét, mikor a klasszikus vonalakat képviselő Gucci az élre tör? Giorgio Armani neve a világ egyik legismertebb márkája: egy ragyogó divat- és életmód birodalom, ami magába foglalja a vörös szőnyegre tervezett ruhákat, parfümöket és szemüvegeket.

Az Armani divatfelfogás magába foglalja a klasszikus olasz eleganciát, a korszerű öltözködést, valamint a luxust. Ugyanakkor a 2016 óta folyamatosan csökkenő éves bevételek azt tükrözik, hogy az időtlennek tűnő Armani divat felett is eljárt az idő.

Ráadásul a Gucci extravagáns esztétikája és médiabarát formatervezései elcsábították a fiatal vásárlókat a konzervatív elegancia kárára. Ezt csak tovább tetézte az amerikai áruházak hanyatlása és az online vásárlások növekedése.

Giorgio Armani divattervezőForrás: AFP/Yomiuri/Ikuhiro Yoneda

Ha sikeres vagy, nehéz felismerni, hogy meg kell változnod. A vállalat továbbra is hű marad eredetéhez, de nem változik elég gyorsan" – nyilatkozta Mario Ortelli, londoni luxusmárka szakértő.

A nettó árbevétel 5,5 százalékkal 2,3 milliárd euróra csökkent 2017-ben, az alapító azonban kifejtette tavaly augusztusban, hogy nem számítanak az eladások növekedésére a következő üzleti évig. Márciusban pedig a vezérigazgató, Livio Proli kilépett a cégtől, helyét két belső munkatárs vette át, de maga Armani nem fűzött megjegyzést a dologhoz.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/He Lili

Az 1975-ben alapított vállalat komoly szerkezetátalakításon megy át, és a korábban hét márkanév alatt futó termékeit háromba vonták össze. Ez növelheti a digitális reklámok hatékonyságát, valamint az ügyfeleknek is könnyebb választást kínál.

Ráadásul Giorgio Armani az egyetlen részvényes, övé a cég részvényeinek 100 százaléka – ami a Bloomberg kalkulációja szerint 6,6 milliárd dollárt ér –, vagyis ő az, aki egyedül rábólint egy-egy új termékre, miközben nem függ senki véleményétől.

Giorgio ArmaniForrás: AFP/Andreas Solaro

Szereti, ha minden, ami a nevét viseli, összhangban van az elképzelésével" – nyilatkozta Nicolas Hieronimus a L'Oréal luxus termékeinek vezérigazgató-helyettese. Például a 2014-es Oscar gálán Cate Blanchett Armani ruhájának alját maga Giorgio Armani tűzte a helyére.

Ugyanakkor nem az Armani az egyetlen klasszikus olasz divatmárka, amely eladási nehézségekkel küzd, miközben a rivális Louis Vuittont és a Guccit tulajdonló Kering, a roppant erős kínai keresletnövekedés miatt, rekordbevételről jelentett.

IllusztrációForrás: AFP/Marco Bertorello

Az Armani némely részlege azonban növekedést mutat, például a kozmetikai termékek és a parfümök eladásai az utóbbi időben megugrottak, továbbá a vállalatnak tavaly augusztusban 1 milliárd eurós szabad cash-flow-ja volt.

A cég még nem tette közzé jelentését múlt évi eredményeiről, miközben számos új projektet indítanak: a New York-i Madison Avenue-n található kiemelt üzletében új luxustermékeket mutat be, az Emporio Armani pedig az olasz labdarúgó válogatott ruházatát készíti.

IllusztrációForrás: AFP/Miguel Medina

„A luxusipar nem csak a kézitáskák vagy rúzsok értékesítéséről szól, hanem egy egész életérzés értékesítéséről. Az Armani nagyon jó potenciállal rendelkezik a márka újjáélesztéséhez" – fejtette ki Elspeth Cheung, a Kantar BrandZ divíziójának márkaértékelési igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK