2 millió kilogramm fölösleg termett a világ egyik legjobb gyümölcséből

mangó
Vágólapra másolva!
Olcsón árulják a mangót a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna.
Vágólapra másolva!

A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A kéthetes akció első három órájában 15 ezer kiló mangót adtak el - jelentette be Manny Pinol mezőgazdasági miniszter.

Az átlagosnál jóval nagyobb túltermelést összefüggésbe hozzák a klímaváltozással.

Illusztráció Forrás: foodcollection/Foodcollection / Foodcollection GesmbH/Foodcollection Gesmbh

A mezőgazdasági minisztérium szerint az El Nino időjárási jelenség okozta hosszú száraz időszak hozta előre a virágzást és eredményezte a bőséges termést.

A túltermelés az árak zuhanásához vezetett, a termelők már egy dollárért sem tudják eladni a mangó kilóját, ezen most az állam próbál segíteni.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Tervezik a fölös termés exportját Japánba, Dubajba, Dél-Koreába és Oroszországba.

A Fülöp-szigeteken termett mangó az egyik legjobbnak számít a világon,

de az export csökkenőben van növényegészségügyi aggodalmak (növénybetegségek, kemikáliamaradványok) miatt.

Az ország statisztikai hivatalának adatai szerint az idei év első negyedévében, 95 ezer tonnára (95 millió kilogramm) csökkent a kivitel mennyisége, ami közel 3 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

A mangó az utóbbi bő egy évtized slágergyümölcse lett az egész világon. Egy, a 2017-es, fülöp-szigeteki kormányzati jelentés szerint, míg 2005-ben a gyümölcs globális exportforgalma 696 millió dollár volt, addig 2016-re ennek a többszöröse, 2,1 milliárd dollár. Az ország a globális mangópiac mintegy 5 százalékát birtokolja, a gyümölcs évi 90-100 millió dolláros (kb. 30 milliárd forint) exportteljesítményével.