Egy japán startup megérinthetővé teszi az internetet

felhő Cloud computing, conceptual illustration 3d CLOUD cluster communication computing connect connection data database ILLUSTRATION information INTERNET isolated keyhole lock management network networking online padlock privacy protection remote
A felhő hálózati szerkezete számítógépes grafikán
Vágólapra másolva!
Egy japán startup szerint az olcsó, könnyű, és legfőképpen megérinthető 3D-s technológiával mindent át lehet alakítani a virtuális valóságtól az internetes vásárlásig. Ez lehetővé teszi majd az okostelefonok vásárlóinak, hogy értékeljék a ruháikat, amelyeket online szeretnének megvásárolni, és a játékosok is érezhetik a virtuális tárgyakat.
Vágólapra másolva!

A japán Miraisens nevű startup, amelyet 2014-ben alapítottak, az ujjhegyeken keresztül érinthető rezgésmintákkal valós tárgyakat varázsolna az internet világából. A cég alapítója és technológiai igazgatója, Norio Nakamura, a technológia fejlesztője szerint

a technológia lényege, hogy becsapjuk az agyunkat.

Ahhoz hasonló eszközöket használnának, mint amelyek a ma is használt haptikus technológiák esetében, vagyis amelyeknél az erő, a rezgés vagy a mozgás révén az érintést érzékeljük. Ezek az eszközök azonban ma még drágák és nem működnek megfelelően.

A Miraisens megszüntetné ezeket a tökéletlenségeket, mivel könnyű és elég kicsi is ahhoz, hogy megfizethető áron beágyazzák azt egy játékvezérlőbe vagy akár a tévé távirányítójába. Haptikus technológiát alkalmazták már néhány okostelefonos modellen, ez a gomb megnyomásakor biztosítja a kattintás érzését. De mindez a 3D-s világban, tehát nem csak egy felületen egy sor érintési érzetet hozhat létre.

A technológia elég széles körben alkalmazható, a virtuális valóságtól, a bővített valóságtól és a videojátékoktól kezdve az okostelefonokig, amelyek lehetővé tehetik a felhasználók számára, hogy

érezzék például a webáruházakban értékesített ruháknak még az anyagát is.

A technológia azonban olyan területeken is változást hozhat, mint a biztonsági képzés az építőiparban. Vagy például egy gyárban, ahol a VR környezetben a gyári munkások képesek érzékelni, hogy az alkatrészek az összeszerelésük során a helyükre pattintódnak.

A virtuális világ is megérinthetővé válik a japán startup továbbfejlesztett haptikus technológiájával Forrás: Science Photo Library/NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Nobeastsofierce/Science Photo Li

De ezen felül akár még társadalmi változtatásokat is hozhat, ha például virtuális kézfogásokra használnánk a technológiát, vagy egyes készségeket széles körnek is könnyebben átadhatnánk a segítségével.

A startup értékesítése három-négy év múlva akár több milliárd jenre is emelkedhet, euróba átszámítva több tízmillárdot fog érni az egyes iparágak várható kereslete miatt.

A cég a közeljövőben tervezi kiadni a 3D-s haptikus játékvezérlőjét, mely húszezer jenbe, azaz körülbelül ötvenezer forintba kerülhet majd. A további fejlesztések során a startup elektromos ingerrel kívánja helyettesíteni a rezgéseket. Ez a technológia még kisebb helyet igényel, mint a haptikus rendszer, így akár egy karórában is elfér.

A virtuális valóságban használt hagyományos haptikus eszközök közé tartoznak a robotkarok, az ultrahangsugárzók és a testfelszerelések, amelyek drága és nehezek, vagy nem is hordozhatóak. A startup 3D-s haptikus rendszerét, amely körülbelül 20x20x15 milliméteres, és a súlya mindössze 14 gramm, egy PlayStation játékvezérlőbe szerelnék be, így ez az alkatrész kevesebb, mint 1000 japán jenbe kerülne mindössze, azaz mintegy 2600 forintnyi összeggel lenne csak drágább a készülék.

A rendszernek azonban van néhány korlátja.

Olyan érzéseket elő lehet vele előállítani, mint a meleg vagy a hideg, de forrót, nagyon hideget vagy fájdalmat okozó ütést már nem.

A japánok költései a VR és AR (mesterséges intelligencia) termékekre és szolgáltatásokra 2019-ben várhatóan elérik a 1,76 milliárd dollárt, 2022-ben viszont már a 3,37 milliárd dollárt, legalábbis az informatikai szakterületre szakosodott IDC Japan jelentése szerint.

Forrás: Japantimes.co.jp