Itt a szuperállamkötvény és a minden eddiginél kedvezőbb adócsomag

Playful young family Couple - Relationship Beautiful Leisure Activity Girls Boys Mid Adult Men Four People Copy Space Surfing the Net Hobbies Domestic Life 30-39 Years 8-9 Years 6-7 Years 4-5 Years Smiling Laughing Sitting Playing Playful Embracing Carryi
Close up of a happy young family having good time together.
Vágólapra másolva!
Mind makrogazdasági szempontból, mind a családok hétköznapjainak, jövőjének szempontjából kiemelkedően fontos bejelentéseket hozott a hét: benyújtották Magyarország 2020-as költségvetésének tervezetét, mellyel együtt megérkeztek a jövő évi legfontosabb adójogszabályok tervezetei is. De a héten megjöttek a legfrissebb kiskereskedelmi és inflációs adatok is. Lényeges bejelentésként hangzott el az is, hogy a volt devizahitelesek közül rengetegen visszakaphatják ingatlanukat, és a Balaton környékéről is érkezett két gazdasági vonatkozású hír. Ugyanakkor a héten megfordult a kocka egy tervezett autóipari egyesülésnél: a Fiat-Chrysler és a Renault mégsem fuzionál. Aggodalomra emellett csak a Nutella-kedvelőknek volt okuk: napokon át húzódó sztrájkról érkeztek hírek a világ legnagyobb mogyorókrém gyárából.
Vágólapra másolva!

Itt van 2020 számokban: költségvetés-tervezet új adócsomaggal

A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése lesz – mondta Varga Mihály a jövő évi költségvetés benyújtásakor. A pénzügyminiszter közölte, 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindul. A büdzsé négy fő pillére: a családok támogatásának növelése, a gazdaságvédelmi akcióterv, a tovább csökkenő adók és a tovább bővülő biztonsági kiadások. 2020-ban
az oktatási kiadásokra 48 milliárd forinttal, egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal jut több.
A nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednek, míg az államigazgatásban dolgozók magasabb bérére 238 milliárd forinttal több jut – mondta Varga Mihály.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

A költségvetés benyújtásával kiderült: 2020-ban csak adócsökkentés lesz, semmilyen adó nem emelkedik. Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál. A négy gyermeket nevelő édesanyák pedig akár élethosszig tartó személyi jövedelemadó-mentességre is számíthatnak. Kiderült az is, hogy a magyar vállalkozások jövőre is Európa legalacsonyabb – 9 százalékos – társasági adóját fizetik, és a korábban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv számos pontja is szerepel a jogszabálytervezetben. Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, miközben a szálláshely-szolgáltatások áfája – a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett – 18 százalékról 5 százalékra csökken. Megszűnik az eva, a jövőre nézve kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai.

Óriási érdeklődéssel nyitott a szuperállampapír

Már jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz, amelytől a kormány a lakosságnál lévő készpénzállomány csökkenését, valamint az államadósság devizakitettségének további mérséklődését várja. Minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító, egyszerű konstrukciójú, könnyen elérhető és adómentes a Magyar Állampapír Plusz – jelentette be a pénzügyminiszter. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az egyik legbiztonságosabb befektetés, emellett magas, öt év alatt összességében 27,35 százalékos hozamot biztosít, amennyiben a befektető nem adja el időközben az értékpapírt – emelte ki Varga Mihály.

Illusztráció Forrás: Equilor

A konstrukció évről évre növekvő hozamot kínál, fél év után 3,5 százalékot, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd a kamat évente fél százalékponttal növekszik, így az ötödik év végére eléri a 6 százalékot. A meghirdetett 100 milliárd forintos keret 20 százaléka pár óra leforgása alatt elfogyott. Sokan attól tartanak, hogy nekik már nem jut a kimagasló kamatozású államkötvényekből. Az Államadósság Kezelő Központ azonban mindenkit megnyugtat, hogy lesz elegendő mennyiség ebből az állampapírból.

Őszre új nagyberuházás készül el Debrecenben

Elérte legmagasabb pontját a német Bürkle debreceni gépgyártó csarnoka, amely a Xanga csoport mintegy hárommillió eurós befektetésével valósul meg. Az elkövetkező években a cégcsoport több tízezer négyzetméter kulcsrakész ipari és szolgáltató létesítmény fejlesztésével kíván infrastruktúrát teremteni a Debrecenbe települő hazai és külföldi vállalatok részére. A német tulajdonú gépgyártó cég magyar leányvállalata, a Bürkle Hungary Kft. 40 új munkahelyet teremtve szeptemberben kezdi meg működését, és októberben már elindul az elkészült termékek szállítása a németországi anyavállalathoz.

Mégsem lesz autógyártó lakodalom

A Fiat Chrysler (FCA) bejelentette, hogy visszalép a Renault-nak tett 35 milliárd dolláros egyesülési ajánlatától, és a francia autógyártóban 15 százalékos részesedéssel bíró párizsi kormányt hibáztatta azért, hogy nem jött létre a világ harmadik legnagyobb autógyártó cége.

Nem lesz egyesülés Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az FCA május végén tette meg az ajánlatát. Párizs azonban el akarta érni, hogy egyik szövetséges partnere, a japán Nissan - amely mindaddig tartózkodott - támogassa az egyesülést. A francia szakszervezetek ellenezték a megállapodást, a magánrészvényesek viszont támogatták. A francia kormány ekkor azt kérte, hogy halasszák el a döntést. Az FCA ezután adott ki közleményt arról, hogy visszalép az ajánlattól.

27 ezer devizahiteles család kapja vissza az otthonát

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) felajánlásának köszönhetően több mint 27 ezer bajba jutott devizahiteles család kapja vissza az otthonát – mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. Az eszközkezelő az elmúlt hónapokban több mint 32 ezer volt tulajdonost hívott fel, annak érdekében, hogy újra tulajdonosaivá váljanak korábbi ingatlanuknak. A megkeresettek közül tízből kilenc úgy nyilatkozott, hogy visszavásárolja ingatlanát, tíz százaléka azonnali, 90 százaléka pedig részletfizetéssel.

Elindult a balatoni szezon, új híd épül a magyar tengernél

Megkezdődött a szezon a Balatonnál, s folyamatosan nyitnak a strandok. Van, ahol hétvégén ezer forint fölé kúsznak a belépőárak, és van, ahol fejenként 450 forintból megúszható a bejutás. Az időjárás azért befolyással van a teljes strandi "készültségre", több helyen az iskolaév végéig, vagy akár július közepéig nem kell belépőt fizetni. A fürdőhelyek túlnyomó többségénél lehetőség van gyermek, nyugdíjas, valamint egyéb kedvezmény igénybevételére, illetve az elő- és utószezonban is engedménnyel válthatók belépők.

Elindult a balatoni szezon Forrás: Shutterstock / Készítette: Vera Petrunina

Szintén a Balatont és az oda a jövőben nyaralni igyekvőket is érinti a hír, hogy megkezdődött a leendő M76-os gyorsforgalmi út balatonszentgyörgyi csomópontjában kialakítandó 365 méteres híd gerendáinak beemelése, a hídszerkezet a nyár végére készülhet el. A 170 milliárd forintos beruházással épülő, 40 kilométeres, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, Zalaegerszeget és az M7-es autópályát köti majd össze. A leendő út a Modern városok program keretében, a már félkész zalaegerszegi járműipari tesztpályához kiegészítő tesztkörnyezetként is csatlakozva épül.

Sztrájk a világ legnagyobb Nutella-gyárában

Csaknem teljesen leállt a világ legnagyobb Nutella-gyára, a munkavállalók bérköveteléseiket sztájkkal próbálják nyomatékosítani. Mogyorókrémet alig, Kinder Buenót pedig egyáltalán nem gyártanak napok óta. A Kinder Bueno csokik gyártását teljes egészében leállították, míg a Nutella négy gyártósorából egy működik 20 százalékos kapacitással. Múlt hét kedd óta nem engedik se be, se ki a kamionokat a gyárból, így már kezd hiány kialakulni a gyártáshoz szükséges alapanyagokból.

Összeolvadással jöhet létre a világ legnagyobb acélgyártója

A kínai China Baowu Steel Group, a világ második legnagyobb acélgyártója, a Nikkei Asia Review értesülései szerint összeolvad a belföldi riválisával, a Magang Holdinggal. A két vállalat az egyesülés után lőtávolba kerül ahhoz, hogy átvegye az első helyet az ArcelorMittal-tól. A Sanghaji Értéktőzsdére benyújtott értesítő szerint, a Baowu veszi át a Magang részvényeinek 51 százalékát, így többségi tulajdonos lesz a vállalatban. Az összeolvadással a két acélgyártó nemzetközi erejét és jelenlétét szeretné növelni. Emellett cél az is, hogy belföldön növeljék a profitabilitást, ezzel is felkészülve az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborúra és annak hatásaira.

Új kínai acélipari óriás van születőben Forrás: AFP/MTI/MTVA/Aleksandar Plavevski

Megérkezett néhány lényeges, friss gazdasági adat

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4 százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról. A fogyasztói árak átlagos éves emelkedése megegyezett az előző havival és a piaci elemzők várakozásával. Szakértői konszenzus van abban, hogy az év második felében a forint erősödésnek indulhat, ami többek között az infláció mérséklődését vonja maga után.

Áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, folytatva ezzel az első negyedévi 6,2 százalékos növekedést. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 6 százalékos volt a bővülés áprilisban – jelentette a KSH. Ez a mutató elmarad ugyan a 8 százalékos márciusi tempótól, de a bázishatást figyelembe véve erőteljes emelkedésről van szó. Az év első négy hónapjában 6,2 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedése a tavalyi 3,6 százalék után.

Friss makrogazdasági adatok érkeztek Forrás: Shutterstock

A KSH legfrissebb becslése szerint az idei év első négy hónapjában 2,081 milliárd eurót tett ki az áruforgalmi exporttöbblet, miután az export euróban számolt értéke 5,3 százalékkal, az importé 7,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest . A január-áprilisi aktívum 549 millió euróval kisebb az egy évvel korábbinál. Áprilisban az export 3,6 százalékkal, az import 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi exporttöbblet 255 millió euróval, 228 millió euróra csökkent.

Érik a nagy techvállalatok szétdarabolása?

Alaposan megrázta a hét elején a részvénypiacot, hogy egyes hírek szerint az amerikai hatóságok hivatalosan is elkezdhetik trösztellenes vizsgálatok alá vonni a nagy technológiai cégeket. A Facebook, az Apple és társaik ugyanis túl nagyra nőttek, és ezt most már a felügyelő szervek is megelégelhetik. Ugyanakkor a vezető Wall Street-i elemzők szerint a techvállalatokat továbbra is nagy nyomás alatt tartják a döntéshozók, azonban egyelőre nem kell attól tartani, hogy feldarabolásukról döntenének. Ez ebben az esetben azt jelentené, hogy szétszakítják a konglomerátumokat, valamint kötelezik a cégeket, hogy hozzák nyilvánosságra az általuk használt különböző algoritmusokat.

Nagyot zuhant a héten az üzemanyagok ára

A Mol a héten kétszer, összesen 18 forinttal csökkentette a 95-ös benzin, és 13 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.