Vészjósló jelek érkeztek a részvénypiac számára

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben csupán háromszor fordult elő olyan kombináció a kőolaj és az arany árfolyamában, amely manapság tapasztalható. Ezek a példák azonban mindkét esetben részvénypiaci összeomlást és recessziót hoztak magukkal. Egyre gyűlnek tehát a fenyegető jelek a világgazdaság egén.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a kőolaj ára a medvepiaci tartomány körül mozgott, ahogy fokozódtak a befektetői aggodalmak a lassuló világgazdasági növekedéssel és az energiakereslet gyengülésével kapcsolatban. Medvepiacról tipikusan akkor beszélhetünk, ha az árfolyam legalább 20 százalékot gyengül a megelőző csúcsához képest.

Mindeközben az arany ára pont a másik irányba indult el. Az említett aggodalmak ugyanis egy ötnapos emelkedési szériát hoztak el a nemesfém piacán, és

olyan magasságba lökték az arany árát, amelyre több mint egy éve nem volt példa

– írja a MarketWatch. Az arany hagyományosan menedékeszköznek számít, vagyis a bizonytalan időszakokban a befektetők általában bevásárolnak, felnyomva az árfolyamot.

Veszélyes együttállás

Ha tehát az olaj ára csökken, az aranyé pedig emelkedik, akkor az nagy eséllyel arra utal, hogy nő a félelem a piacokon. Ez pedig általában rossz hír a részvények számára. Ennél is kellemetlenebb, hogy az elmúlt évtizedekben csupán három olyan hét volt, amikor az arany és az ezüst (illetve az ezekhez köthető részvények) legalább 5,2 százalékot emelkedett, az olaj ára pedig legalább 8,7 százalékot csökkent.

Az amerikai WTI olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az első kettő 1999-ben és 2000-ben volt, mielőtt az internetbuborék kipukkadt, a másik 2008-ban, a pénzügyi válság kitörésének idején.

Idén jött össze a negyedik ilyen alkalom, ami az eddigi tapasztalatok alapján nem ad okot túl nagy optimizmusra.

Egyes elemzők pedig már el is kezdték megkongatni a vészharangot. A Crescat Capital elemzője, Tavi Costa például arra figyelmeztetett, hogy miközben az arany és az olaj egymáshoz viszonyított mozgása egyre fenyegetőbb, más nyersanyagok (például a réz) ugyancsak bajban van, a vállalati eredmények, valamint a hitelpiaci aktivitás pedig egyaránt arra utal, hogy valóban recesszió közelíthet.

Változó hangulat

Ehhez jön még, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől olyan üzenetek érkeztek a napokban, melyek szerint elképzelhető újabb kamatcsökkentés a központi bank részéről. Ez a 2008-as válság után évekig komoly optimizmusra adott okot a részvénypiacokon, azonban most már sokkal inkább arra utal, hogy az amerikai jegybank megijedt a fennálló helyzettől, és igyekszik valamilyen élénkítő eszközhöz nyúlni.

Az arany árfolyamának idei változása Forrás: Investing.com

Az elemző szerint azonban

az is kockázatot jelenthet, ha a befektetők tömegesen nem hajlandóak érdemben tudomást venni a kockázatokról.

Vagyis sokan még mindig úgy érzik, ki lehet tolni a jelenlegi gazdasági ciklust, és még ki lehet préselni belőle némi profitot. Ez a hozzáállás pedig egyre kockázatosabb a jelenlegi túlzott értékeltségek mellett.