Egyre fenyegetőbb egy globális recesszió

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Fokozódik a feszültség a világgazdaságban, ahogy egyre többen kezdenek el rettegni attól, hogy hamarosan beüthet egy globális recesszió. Az elmúlt hónapban ugyanis szerte Ázsiában gyengült az ipari aktivitás, miközben az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség újból eszkalálódhat.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság növekedési indikátorai tovább gyengülhetnek a következő hónapokban, miközben a magasabb vámok azzal fenyegetnek, hogy visszafogják a globális kereskedelmet. Ezek együtt pedig végső soron ronthatják az üzleti és a fogyasztói hangulatot, aminek következtében munkahelyek és beruházások kerülnek veszélybe – írja a Reuters.

Nem meglepő tehát, hogy néhány elemző azt vetíti előre, hogy beüthet egy globális recesszió, a világ nagy jegybankjai pedig újra elkezdhetnek kamatot csökkenteni

– különösen, ha a kereskedelmi konfliktusok nem enyhülnek a június végén esedékes G20 csúcs után sem.

Az aggodalmak legutóbb annak kapcsán ugrottak meg, hogy Ázsia több országából is olyan beszerzési menedzserindex adatok érkeztek, melyek arra utaltak, hogy a vállalatok gyengülő gazdasági aktivitást vetítenek előre – Japán, Dél-Korea, Malajzia és Tajvan egyaránt ilyen adatokat közölt.

Egyre nagyobb kockázatot jelentenek a kereskedelmi konfliktusok Forrás: AFP/Christian Charisius

Ráadásául, ha a világkereskedelmi feszültségek fokozódnak, az amerikai, kínai és európai kereslet pedig csökken, akkor az Ázsia egészére nézve is igen negatív hatással lehet – mondta Aidan Yao, az AXA Investment Managers közgazdásza.

Minderre pedig már a jegybankok is elkezdtek reagálni, és újra megindult a verseny az alacsony kamatokért.

Ausztrália és India hamarosan kamatot csökkenthet, és a következő hetekben, illetve hónapokban több más központi bank is újra élénkítő lépéseket vezethet be.

A nehézségek pedig végül elérhetik Európát és az Egyesült Államokat is. Az eurózóna gazdasági aktivitása várhatóan szintén zsugorodni fog, a JPMorgan pedig ma már úgy számol, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén kétszer kamatot fog csökkenteni – ez igen nagy változás ahhoz képest, hogy a megelőző prognózis még arról szólt, hogy a Fed 2020 végéig nem változtat majd a kamatszinten.

Újra beindulnak a kamatcsökkentések? Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal olyan elemzések is születtek, amelyek azt vizsgálták, mely gazdaságok lehetnek a legnagyobb haszonélvezői a világkereskedelem átalakulásának.

Az ázsiai térségben elsősorban Vietnám és Thaiföld lehet a vállalati beruházások kiemelt célállomása a felfordulás közepette,

főleg, hogy ezek az országok megfelelő felkészültséggel rendelkeznek az új üzletek fogadására.