Itt a bejelentés, nekilátnak a budapesti KÖKI fejlesztésének

Kőbánya-Kispest vasútállomás, bevándorló, utasok hídról fotóznak
Vágólapra másolva!
A főváros egyik legjelentősebb vasútállomásának utasforgalmi korszerűsítésére hirdetett tervezői közbeszerzést a vasúttársaság. Új felüljáró, hidak, liftek és az állomás Kőbánya irányából történő megközelítésének tervezése is szerepel a nemrég közzé tett kiírásban.
Vágólapra másolva!

Az agglomerációból és a külső kerületekből érkező, jelentős utasforgalmat bonyolító intermodális Kőbánya-Kispest vasútállomás állapota miatt vált szükségszerűvé a felújítás és fejlesztés – jelzi a MÁV Zrt. közleményében.

A helyi és távolsági buszok, metró- és vasúti közlekedési csomópontként szolgáló állomást évente hárommilliónál is több utas választja célállomásul.

A napi rendszerességgel ingázókat kiszolgáló, valamint a fővárost a déli és keleti országrészekkel (Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Záhony, Kecskemét, Szeged, Kelebia) összekötő, jelentős vasútvonalak utasforgalmát bonyolító állomáson naponta átlagosan 341 személyvonat halad át.

Kőbánya-Kispest vasútállomás utashídja Forrás: Origo

A KÖKI fejlesztésére meghirdetett közbeszerzés az állomásépület és a gyalogosfelüljáró teljes körű és komplex rekonstrukciójának tervezését tűzte ki célul.

Ennek érdekében a vasúttársaság a létesítmények átépítésének, a perontetők felújításának, a liftek és mozgólépcsők elhelyezésének megtervezésére kéri fel a majdani győztest.

A projekt célja egy modern, igényes – rozsdamentes és üvegszerkezetű –, akadálymentes létesítmény megépítése, ahol korszerű utastájékoztató rendszer, fedett peronok és padok várják az utasokat. Az állomáson egy 120-140 méter hosszúságú, a vasúti pálya felett átívelő, új gyalogosfelüljárót is építenek.