Még soha nem alkalmazott zöldszüretet javasolnak a szőlősgazdák

Vágólapra másolva!
A rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségek elé néznek, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöldszüret engedélyezését is kérte a szaktárcától - írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy zöldszüret Magyarországon még soha nem volt, ilyenkor még az érés előtt leszedik a fürtöket.
Vágólapra másolva!

A lap kifejti: a nagy bortermelő országok tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket elvesztettek a 2017-es gyenge termés miatt, és a magyar termékek ismét kiszorultak ezekről a helyekről, miközben tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik.

A zöldszüret keretében az állam fajtánként és az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, akik jelentkeznek és leszedik a fürtöket. Ennek határideje június 11. Viszont ha a termelő – korábbi kérelme ellenére - mégsem kívánja elvégezni a zöldszüretet, erre lehetősége van. Ebben az esetben nem jelenti be a zöldszüret elvégzésének tényét, így támogatást sem kap. A zöldszüret elmaradása tehát semmilyen negatív következménnyel nem jár. Azt bármikor visszavonhatja, vagy nem hajtja végre.