Meglepő adatok az amerikai gazdaságról

dollár, USD, valuta
Stacks of one hundred US dollar banknotes, illustration.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok az elmúlt évszázadban a világgazdaság legfontosabb szereplője és motorja volt. Nem csupán a világverő GDP-je, de a kiemelkedően erős tőzsdei ereje miatt is. A 2008-as válság hatására azonban az USA ereje megroppant, noha a trónjáról egyelőre még nem taszították le. A Business Insider összegyűjtött néhány olyan adatot, amely megmutatja, milyen lélegzetállító méretek jellemzik az Egyesült Államok gazdaságát.
Vágólapra másolva!

Idén júliusban az amerikai gazdaság történelmi mérföldkőhöz érkezhet. A jelenleg zajló, töretlen gazdasági növekedési periódus ugyanis egyelőre még csak a második leghosszabb az USA történetében (ezt tavaly májusban állította be több mint 8 évig tartó felfutással), azonban idén nyáron összejöhet az aranyérem is.

A 2008-as válság vége óta tartó bővülési periódus ugyanis ekkor utasíthatja maga mögé az 1991 és 2001 közötti időszakot.

Érdekesség azonban, hogy az USA még ezzel is bőven lemarad Ausztrália mögött, mivel a szigetország tavaly már elmondhatta magáról, hogy 27 éven keresztül megszakítás nélkül produkált gazdasági növekedést.

Új rekordot dönthet az amerikai növekedés Forrás: Forrás: AFP/Image Source/Jose Pelaez

Ráadásul az amerikai növekedés ereje nem is nevezhető égbekiáltónak. Az elmúlt 13 évben ugyanis az USA reálértéken mért bruttó növekedése nem érte el a 3 százalékot sem. Tavaly egyébként majdnem sikerült, akkor 2,9 százalékos volt az így számolt bővülés.

Mindazonáltal az amerikai gazdaság legfontosabb mutatói folyamatos javulást produkáltak.

A bérnövekedés például több mint egy évtizede nem volt olyan erős, mint most, a munkanélküliségi ráta pedig 3,8 százalékra süllyedt a jelenlegi expanzió idején.

A képet némileg azonban árnyalja, hogy több iparágban is rendszerszintű leépítések voltak, miközben továbbra is súlyos problémát jelent az alulfoglalkoztatottság.

Kialvatlan középosztály

A 2016-os felmérések szerint az USA-ban a lakosság 52 százaléka tartotta magát a középosztályhoz tartozónak, ami alig jelent növekedést a 2011-es 51 százalékhoz képest.

Ezzel együtt viszont a közép és a felső osztályt elválasztó vagyoni különbség sokkal látványosabban emelkedett.

A középosztálybeli háztartások éves medián jövedelme ugyanis 74 ezerről 78 ezer dollárra nőtt, míg a felső osztály medián jövedelme 172 ezerről 189 ezer dollárra erősödött.

Megkerülhetetlen a fiatalok fogyasztói ereje Forrás: 123rf.com

Emellett lehet, hogy egyre többen dolgoznak az USA-ban, de a dolgozók egyre kevesebbet alszanak. Az alváshiánynak pedig ma már mérhető gazdasági hatásai is vannak. Egyes számítások szerint minden évben 411 milliárd dollárt bukik az amerikai gazdaság azzal, hogy a munkavállalók nem tudják kialudni magukat.

Mindeközben a legfiatalabb fogyasztói korosztály, a Z generáció (az 1997 és 2012 között születettek) jövőre már a teljes amerikai belső fogyasztás 40 százalékát adhatják.

Ez azt jelenti, hogy a fiatal vásárlók mintegy 143 milliárd dollárnyi közvetlen kiskereskedelmi vásárlásról dönthetnek, ami az eladók számára is egyre nagyobb kihívás. A kiskereskedőknek ugyanis alkalmazkodniuk kell a Z generáció szokásaihoz, ami részben sokkal nagyobb internetes és mobil elérhetőséget takar.

Sport, haderő és kereskedelem

Az nem titok, hogy az Egyesült Államokban a sport rendkívül népszerű, de eközben hatalmas iparág is. Egy 2015-ben készült jelentés úgy számolt, hogy

2019-re az észak-amerikai sportipar mérete meghaladhatja a 73,5 milliárd dollárt.

Ebben a médiajogok is benne vannak, melyek önmagukban 20,6 milliárd dollárt tehetnek ki idén. A sportfogadások és az e-sportok növekvő népszerűsége egyébként fontos eleme a növekedésnek.

Ennél azonban sokkal lenyűgözőbb az amerikai hadsereg mögött álló ipar.

Az USA védelmi kiadásai ugyanis olyan hatalmasak, hogy meghaladják a toplista következő 7 államának összkiadásait együttvéve.

Az USA évente 610 milliárd dollárt költ honvédelemre, míg az utána következő 7 állam (Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, India, Franciaország, Egyesült Királyság, Japán) együtt is csak 578 milliárdot. A 610 milliárdos összeg a teljes szövetségi kiadások 15 százalékát teszi ki.

Az autóipar jól mutatja az USA külkereskedelmi kapcsolatait a szomszédjaival Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Noha manapság a Kínával fennálló kereskedelmi viszonyról esik több szó, nem szabad elhanyagolni, hogy az Egyesült Államok hatalmas kereskedelmi forgalmat bonyolít a két szomszédjával, Kanadával és Mexikóval is.

A legjobban ezt az amerikai autóiparon keresztül lehet bemutatni. Több mint 30 ezer autóalkatrészt számba véve, minden egyes alkatrész nyolcszor lépi át a határokat.

A legnagyobb kereskedelmi partner Mexikó, ahogy a déli szomszédhoz 21,9 milliárd dollárnyi export megy, míg az import mértéke 27,7 milliárd dollár.

Így az USA Mexikóval bonyolítja a teljes külkereskedelmi aktivitásának 14,8 százalékát. Kanada mindeközben 13,8 százalékét felel, mivel az északi szomszéd 22,6 milliárdnyi amerikai terméket importál és 23,4 milliárdnyi árucikket exportál.

Kína súlya azonban messze nem elhanyagolható, mivel éppen Mexikó és Kanada között helyezkedik el. Az USA a teljes külkereskedelmének 14,6 százalékát bonyolítja a világ második legnagyobb gazdaságával.

Meglepő méretek

Az Egyesült Államok úgy a világ legnagyobb gazdasága, hogy közben 50, igencsak eltérő teljesítménnyel bíró államból áll össze. Ezek közül pedig vannak olyanok is, amelyek egész országok GDP-jének megfelelő mérettel bírnak.

Közülük is kiemelkedik Kalifornia, amely ha önálló ország lenne, a világ ötödik legnagyobb gazdaságának számítana, és tavaly éppen megelőzte volna az Egyesült Királyságot.

Kalifornia bruttó hazai terméke (GDP) ugyanis 2747 milliárd dollár, amelynél (az USA egésze mellett) csak Németország, Japán, valamint Kína nagyobb. Igen előkelő globális helyezést érne el továbbá Texas (11.) és New York (13.) is.

Egyes amerikai államok gazdaságai egész országokkal versenyezhetnének Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok államadóssága is szinte felfoghatatlan méretű. Idén februárban pedig 22 ezer milliárd dollárral sikerült a mindenkori rekordot beállítani, ráadásul a közeljövőben nem is nagyon várható érdemi csökkenés. A Congressional Budget Office nevű szövetségi intézmény várakozásai szerint ugyanis

az éves kormányzati hiány átlagosan 1200 milliárd dollár lesz, ami 4,4 százaléka lenne az éves GDP-nek.

Az USA történetében egyébként mindössze két alkalommal volt olyan drámai adósságemelkedés, mint napjainkban. Az egyik közvetlenül a második világháború után, a másik pedig a 2008-as pénzügyi válság idején.