Tart a beruházói jó hangulat, rekordszinten a negyedéves növekedés

videoton, székefehérvár, beruházás
A Videoton Electronic Assembly Services Kft. újonnan átadott elektronikai szerelőcsarnoka Székesfehérváron
Vágólapra másolva!
Az első negyedévében 26 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17 százalékos emelkedés után. A beruházások erős élénkülését elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelést célzó beruházásai 32,6 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Lendületes növekedés volt a beruházásoknál az első negyedévben: 26 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: erős évkezdést láthattunk, ebben szerepe van annak is, hogy a bázisidőszak gyengébb volt, 2018 első negyedében ugyanis alig több mint 10 százalékos volt a bővülés. A mostani növekedés egyébként 2017 eleji szinthez hasonló, akkor 29 százalékos ugrást mutat a statisztika.

A fejlesztések több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 38 százalékkal nőttek, a beruházások több mint tizedét megvalósító költségvetési szerveknél pedig 27,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi magas bázishoz képest.

A gép- és berendezés beruházások 20,5, az építési beruházások 32,4 százalékkal növekedtek.

Szezonálisan kiigazítva a tavalyi negyedik negyedévhez képest 6,8 százalékkal, a 2015. év átlagához képest pedig 48,2 százalékkal bővültek a beruházások. Kifejezetten kedvező, hogy a feldolgozóipari beruházások 33 százalékkal szárnyaltak - írja értékelésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A nemzetgazdasági beruházások harmadát megvalósító feldolgozóipar fejlesztései kiugró mértékben, 32,6 százalékkal nőttek.

A Videoton Electronic Assembly Services Kft. szerelőcsarnoka Székesfehérváron egy a nemrégiben megvalósult beruházások közül Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az alágazatok túlnyomó többségében növekedtek a fejlesztések, a legnagyobb mértékben – feltehetően az elektromos autók akkumulátorgyártásához kapcsolódóan - a villamos berendezés gyártása területén, tekintve az alágazatok termékei iránti erős nemzetközi keresletet.

Kiemelkedően nőtt a fejlesztések volumene a vegyianyag-, -termék-gyártásban, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, valamint az élelmiszeriparban. A járműgyártás beruházásai – amelyek a feldolgozóipar tárgyidőszaki beruházásainak több mint ötödét tették ki – mérsékeltebben bővültek a feldolgozóipari átlagnál.

A tavaly bejelentett, rekord volumenű, 4,3 milliárd eurónyi (1380 milliárd forint) új beruházásokkal együtt folytatódhat a feldolgozóipari beruházások bővülése.

Idén az első öt hónapban pedig a bejelentett működő tőke beruházások már meghaladják a tavalyi rekordérték kétharmadát, 970 milliárd forintot.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 9,5 százalékkal bővült, ahol a lakásépítések folytatódó növekedése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe (pl. irodaházak, kereskedelmi egységek, raktárak) történő invesztíciók is nőttek.

Átadták az E.ON legnagyobb áramhálózati beruházását Debrecenben Forrás: Fejes Márton - TriLiteFotoStudio/Fejes Márton

Tavaly már elindult az irodaátadási hullám, az év során 160 ezer négyzetméternyi irodát adtak át, míg további 700 ezer négyzetméternyi iroda van fejlesztés és kivitelezés alatt. Idén a lakásátadási hullám felfutása is várható, így ez az ágazat továbbra is kiemelkedően teljesíthet.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 62,4 százalékkal nagyobb lett, a folytatódó út-, autópálya-, vasútépítések és -felújítások következtében.

Emellett a szállítással foglalkozó vállalkozások is növelték beruházásaikat.

A következő években több mintegy 4000 milliárd forintnyi forrás jut közúti és vasúti fejlesztésekre, ezen a területen is érdemi növekedés várható.

A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye 7,3 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszottak a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások fejlesztései is. A kiskereskedelmi forgalom látványos bővülése következtében azonban több új bevásárló központ építésének tervét jelentették be a közelmúltban, ezek megvalósítása szintén lökést adhat a beruházásoknak, csakúgy, mint egyes kereskedelmi láncok további terjeszkedése.

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai a tárgynegyedévben 21,7 százalékkal bővültek. A mezőgazdaságra is jellemző és várhatóan egyre kritikusabb munkaerőhiány miatt a precíziós gazdálkodásra való áttérés számottevő beruházási igényt generálhat.

Az államhoz kötődő beruházások a korábbi időszakhoz képest mérsékeltebben növekedtek az uniós forrásból történő fejlesztések mérséklődése miatt. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén – rendvédelmi és honvédelmi nagymértékű fejlesztések hatására – 10,5 százalékkal, a művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágazatban 55,8 százalékkal nőttek a beruházások.

Idén folytatódhat a beruházások kétszámjegyű növekedése, amit alátámaszt az építőipari szerződésállomány és a folyamatban levő beruházások soha nem látott értéke is.


A vállalatokat pedig technológiai, automatizálási, digitalizációs beruházásokra ösztönözheti a munkaerőhiány, valamint a bérköltségek várható további jelentős emelkedése.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow

A tartósan alacsony kamatok, történelmi csúcshoz közeli üzleti és fogyasztói bizalmi és hangulat indexek is támogathatják a további beruházásokat.

Egyes felmérések szerint a vállalatok beruházási hajlandósága soha nem volt annyira erős, mint jelenleg, amit a dinamikus vállalati hitelezés is tükröz.

A beruházások még robosztusabb növekedését a kapacitás és munkaerőhiány azonban fékezi. Mindezek hatására idén a tavalyit megközelítő 17 százalékos növekedésre számítunk - írja az elemző.