Félmillió ember megélhetését érintő törvényváltozás készül

Család, Vegán vagyok, miért kell ezt lenézni? állattartás tyúk csirke tojás
Vágólapra másolva!
Az agrártárca munkáját, döntéseit, intézkedéseit a versenyképesség határozza meg - mondta Nagy István agrárgazdasági miniszter egy interjúban, ahol szólt a készülő, új állattenyésztési törvényről is.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte, az elmúlt egy évben tett intézkedések is a versenyképesség céljait szolgálta, többek között a gazdáknak kifizetett mintegy 500 milliárd forint támogatás, a 170 milliárd forintos öntözési infrastruktúra fejlesztése, a termelési közösségek segítése.

Hozzátette:

a versenyképesség szempontjait veszi figyelembe az új állattenyésztési törvény is.

A miniszter azt mondta, nemcsak új törvényt alkottak, hanem kormány- és miniszteri rendeleteket is, ezzel egységes szerkezetbe foglalták azokat a kérdéseket, amelyekkel sikeres, modern, XXI. századi állattenyésztést tudnak megalapozni.

Illusztráció Forrás: AFP/Christophe Stache

A hazai állattenyésztés versenyképességének növelését is szolgálják az új állattenyésztési szabályok - mondta az erről szóló előterjesztés általános parlamenti vitájában nemrégiben az Agrárminisztérium államtitkára.

Farkas Sándor rámutatott:

a magyar mezőgazdaság jól teljesít, a kibocsátás 2010 óta folyamatosan növekszik, a gazdálkodók pedig egyre jelentősebb zöld vállalásokat tesznek.

Fontos feladatnak nevezte az állatállomány genetikai alapjainak megőrzését, fejlesztését, az őshonos és védett magyar fajták megóvását, a biodiverzitás fenntartását is. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos feladatoknak már nem képes keretet adni a jelenleg hatályos, 1993-ban megalkotott szabályozás.

Font Sándor megjegyezte, hogy

26 év után aktualizálják az állattenyésztési szabályozást.

Szólt az állatklónozás tilalmáról és a GMO-mentességről is a növénytermesztésben, megjegyezte ugyanakkor, hogy a génmódosított takarmány importja nem tiltott. Emlékeztetett: a tárca célja ennek kiváltása a Magyarországon előállított takarmányra.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Czerván György pedig azt tette hozzá, hogy

az állattenyésztés csaknem félmillió embernek ad fő vagy kiegészítő megélhetést.

Fontosnak ítélte, hogy az egyéb, vagyis az unió által a szabályozás alá nem vont állatfajtákra nemzeti előírásokat kell alkotni.

Lehetőséget kell adni - szabályozott keretek között - a határon átnyúló tenyésztésszervezése is - mondta.

Zárszavában Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára jelezte: néhány éven belül Magyarország meg tud felelni annak az elvárásnak, hogy kizárólag GMO-mentes takarmányt használjanak fel a gazdák. Az államtitkár szokatlanul modernnek nevezte a törvénytervezetet, amely egy nagy és szerteágazó területet szabályoz.