Egyetlen megrázó grafikonon a digitális fényképezőgépek piacának kimúlása

találj hobbit Tökéletesnek lenni mindenáron: így győzd le a megfelelési kényszered fotózás fotózik fényképezőgép dr. life
Vágólapra másolva!
Felesleges lenne vitatkozni az önmagukért beszélő számokkal: az okostelefonok robbanásszerű technológiai fejlődése és az árak csökkenése, szabályosan kivégezte a digitális fényképezőgépek és -kamerák piacát. Ugyan még létezik, de már csak árnyéka 10 évvel ezelőtti önmagának.
Vágólapra másolva!

"A legjobb kamera az, amelyik mindig veled van" - ez a hamar szállóigévé vált mondat Chase Jarvis-tól, a számos rangos díjjal kitüntetett fotóművésztől származik, és sokak szerint egyúttal a lehető legjobb leírása annak, mit műveltek az egyre fejlettebb, okostelefonokba épített kamerák általában a fotózással. Az igazán megdöbbentő az, hogy ez milyen rövid idő zajlott le.

Amikor 2007-ben, 2008-ban megjelentek az első érintőképernyős telefonok, a digitális kamera- és fényképezőgépgyártás aranykorát érte, a gyártók lényegében korlátlanul önthették a piacokra a készülékeket, azok vevőre találtak. A meghatározó gyártókat tömörítő szakmai szövetség, a CIPA adatai szerint egy évtizede,

2008-ban, mintegy 120 millió digitális képrögzítő eszköz került forgalomba, és a cégeknek nem különösebben kellett aggódniuk a konkurens terméktípus miatt.

Az első okostelefonok kamerái a digitális kamerákéval összehasonlítva, nevetségesen gyenge képminőségre voltak képesek, és a napjainkban népszerű képmegosztó alkalmazások, mint az Instagram és hasonlók sem indultak még el (az Instagram csak 2010-ben rajtolt).

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Mára azonban alaposan megváltozott a helyzet.

A mobiltelefonokba épített érzékelők és kameralencsék egyre jobbak lettek az eltelt években, egyre nagyobb felbontásban tudnak rögzíteni.

A képmélység és a kevés fény melletti képkészítés kérdéseiben a digitális kamerák még egy ideig őrizték előnyüket, mára azonban ez a különbség is eltűnni látszik, ahogy az okostelefonok kamerarendszerei képesek ugyanolyan teljesítményre, mint a kifejezetten e célra készített eszközöké. A telefonnak pedig az a magától értedődő további előnye a kamerákkal szemben, hogy általában mindig a használója keze ügyében van.

A Statista a digitális képrögzítők értékesítésében beállt drámai fordulatot egyetlen grafikonon mutatja be:

Infographic: Digital Camera Sales Dropped 84% Since 2010 | Statista You will find more infographics at Statista

Az eladások 2010 óta egészen döbbentes mértékben, 84 százalékkal estek vissza ezeknél a készülékeknél világszerte. Tavaly a piacvezető gyártók már csak 19,4 millió ilyen eszközt szállítottak le, ami önmagában nem kevés, de a tíz évvel ezelőtti mennyiséghez és az okostelefonok eladásaihoz képest nagyságrendekkel kevesebb. A 2018-as érték a legalacsonyabb a digitális kamerák értékesítésének történetében 2001, és egyben a képrögzítők leggyengébb éves teljesítménye 1984 óta.