Évente ötvenmilliárd forint jut a szakképzés átalakítására

oktatás lány Van kiút a prostitúcióból és a szexuális kizsákmányolásból - Ne félj meglépni!
Vágólapra másolva!
Évente ötvenmilliárd forint jut a szakképzés átalakítására, ötezer vállalati szakembert képeznek át, és tizenötezer diák kaphat ösztöndíjat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a 2020. szeptember 1-jén induló új, alapvetően keresletvezérelt szakképzési modellel kapcsolatban hangsúlyozta, ezt az átalakítást nem lehet megspórolni, mert Magyarország versenyképessége múlik rajta.

A tervek szerint 2022-ig összesen 150-200 milliárd forintot fordítanak a szakképzés rendszerének fejlesztésére, a stratégia tartalmazza egyrészt az infrastrukturális háttér felújítását, modernizálását, a szakoktatók bérének a rendezését és az ösztöndíjrendszer megújítását is. Emellett létrejönne egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer, és tanulói munkaszerződést vezetnének be.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Magyarországon az európai átlagnál kevesebben vesznek részt a szakképzésben, ezért van szükség az átalakításra. Az MKIK elnöke szerint ugyanakkor az eredményeket illetően kellő óvatossággal kell előretekinteni, mivel ez hosszú távú stratégia.