Elindult a kőolaj világpiaci ára a lejtőn

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel (FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
További szenvedésekre lehet készülni az energiapiacon egyes elemzők szerint. A jelenlegi gazdasági helyzet ugyanis nem támogatja az olaj tartós drágulását, és mivel az amerikai WTI ára lement 60 dollár alá, innen már egyenes út vezethet az 52 dolláros szintig.
Vágólapra másolva!

Noha kedden némi emelkedést mutatott az olajár, a múlt héten 2019 eddigi legrosszabb hetét zárta a nyersanyag. Az idei év pedig általában is igen bizonytalan volt a kőolaj számára, mivel a nyersanyagra komoly hatással vannak a globális makrogazdasági tényezők, és az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus bizonytalanságai igencsak kellemetlenül hatottak az olajra – írja a CNBC.

Ehhez jön még, hogy a piac arra vár, az OPEC és külsős szövetségesei hogyan fognak dönteni a kitermelés-csökkentési programjuk folytatásával kapcsolatban. Szerdán például Anton Sziluanov, orosz pénzügyminiszter közölte,

Oroszország kész meghosszabbítani a kitermelés korlátozásáról szóló megállapodást.

Hivatalos döntés a szervezet június végén esedékes bécsi találkozóján születhet majd.

További gyengülés jöhet

A gyengélkedés pedig várhatóan nem is fog véget érni a közeljövőben. Egy vezető technikai elemző, Lousie Yamada még áprilisban vetítette előre, hogy ha az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyama lemegy 60 dollár alá, akkor teljesen leállhat a rali, és a nyersanyag mélyrepülésbe kezdhet.

A WTI hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Most pedig pontosan ezt láthatjuk. A WTI kedden 59 dollár körül nyugodott meg, de

közép-európai idő szerint szerda délelőtt már 58 dollár alatt volt az árfolyam – több mint 2 százalékos zsugorodással.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj szintén 2 százalék körüli csökkenéssel 67 dollár körül mozgott.

Yamada kiemelte, felfelé igencsak korlátozottak a WTI lehetőségei. A grafikonok pedig azt mutatták, hogy eddig a tavaly elért csúcs volt az az ellenállási szint, amely tartotta a WTI-t, de úgy tűnik, ez most megtört. Következésképpen az elemző úgy számol, hogy a következő időszakban az alsó határ az 52 dolláros ár lehet, amely a 200 napos mozgóátlag. A felső ellenállási pontot pedig a 62 dolláros szint adja.

Pesszimista kilátások

Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban oldalazó mozgás várható ebben a tartományban, azonban inkább az eladók, mintsem a vevők dominálhatnak a fekete arany piacán – teszi hozzá az elemző. Yamada úgy látja, hogy ha a WTI letöri a múlt heti mélypontnak számító 57 dollár körüli szintet, akkor még a konzervatív becslések szerint is tovább süllyedhet 55-54 dollárig.

További esések várhatók a WTI piacán Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Az 52 dolláros szint akkor jöhet össze reálisan, ha felpattanó mozgások nélkül, tartós marad a csökkenés. Yamada elemzői csapata azonban relatíve pesszimista az olajárral kapcsolatban, mivel hangsúlyozzák,

a nyersanyag az elmúlt 10 évben képtelen volt felfelé kitörni a 2008-as csúcsot követő negatív trendből.

Az elemző mindebből azt a következtetést vonja le, hogy rendszerszintű probléma van az energiaszektorral. Kiemelte, az iparág relatív ereje folyamatosan igen gyenge. A nagy összeomlás 2014-ben következett be, és azóta lényegében semmi olyan strukturális változás nem történt, amely arra utalna, hogy érdemi, tartós javulás várható. Ez pedig érvényes nem csupán a nyersanyagok áraira, de a szektorhoz köthető részvényekre is.