Módosultak egyes uniós pályázatok szabályai

kutatás, egészségügy
A kutatás és innováció is kiemelt szerepet kapott
Vágólapra másolva!
Három fontos területen is módosultak egyes uniós gazdaságfejlesztési pályázatok. Átírták a pályázatok keretösszegeit, az uniós adatvédelmi rendelet szabályai miatt új feladatokat írtak elő és a monitoring tájékoztatókat is módosították.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy módosultak a GINOP 1-7. prioritások konstrukcióihoz tartozó monitoring tájékoztatók, ami ugye eleve sok ezer pályázati nyertest érint - írja a Portfolio.hu.

Módosították több uniós gazdaságfejlesztési pályázat keretösszegét, részben az aktuális állapothoz igazítva.

Emellett az uniós adatvédelmi rendelettel (GDPR) is összhangba hozták a szabályokat,

ami azért fontos változás, mert azokat is érinti, akik már megnyerték a pályázatokat.

Az új adatkezelési szabályok lényege, hogy a nyerteseknek a projektjükbe bevont további gazdasági szereplőktől, azaz partnerektől, beszállítóktól is be kell szerezniük azt a nyilatkozatot, hogy a személyes adataikat és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer számára történő rendelkezésre bocsátását megfelelő jogalappal és az érintettek megfelelő tájékoztatásával valósították-e meg. Ezeknek a feltételeknek a projekt megvalósítási szakaszában is meg kell felelniük a nyertes pályázóknak, ezért ezzel most plusz munka hárul rájuk.

Ez azért sem halogatható tovább, mert ezek meglétét a helyszíni ellenőrzéskor ellenőrizhetik.

A GDPR miatti új feladatokat a már nyertes cégeknek is el kell végezniük Forrás: pexels.com

A Portfolio.hu részletesen is ismerteti a keretösszegekkel kapcsolatos változásokat, melyek röviden összefoglalva az alábbiak:

1) csekély mértékben módosultak a tervezett keretösszegek az alábbi pályázatoknál, de ezek már kimerültek, most csak a pontos összeget korrigálták a már hatályos szerződéssel rendelkezők összegéhez:

  • "Versenyképességi és kiválósági együttműködések" (GINOP-2.2.1-15)
  • "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" (GINOP-2.1.1-15)
  • "A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció" (GINOP-2.1.8-17)
  • "Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása" (GINOP-1.2.5-15)

2) a következő három felhívásnál úgy nőtt a keretösszeg, hogy azt még nem fedik le a már jóváhagyott összegek, azonban a pályázatot benyújtók együttes támogatási igénye már nagyobb, mint a megnövelt tervezett keretösszeg:

  • "Ipari parkok fejlesztése" (GINOP-1.2.4-16) 2 milliárd forintról 2,36 milliárd forintra nőtt
  • "Innovációs voucher" (GINOP-2.1.4-15) 100 millió forintról 163 millió forintra nőtt
  • "Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás" (KEHOP-1.2.1) 1,59 milliárd forintról 3,19 milliárd forintra nőtt

"A fejlesztési kötelezettséggel rendelkező települések számára szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel kapcsolatos fejlesztések megvalósítására" (KEHOP-2.2.2) pályázatnál a támogatási kérelmek benyújtási határideje tavaly március 30-ról idén október 31-re változott, vagyis ezzel a tavaly bezárt pályázatot ismét megnyitották, mert a lap szerint maradt még 25 milliárd forintnyi szabad keret.

Forrás: Portfolio.hu