Vágólapra másolva!
A következő évtizedben hatalmasra nőhet a fuvarmegosztások globális piaca, és ennek hatására a fuvarok ára is radikálisan csökkenhet. Egy elemzés szerint akár 80 százalékkal is olcsóbb lehet az Uber és Lyft fuvarok ára 2030-ig.
Vágólapra másolva!

Az Uber és a Lyft értéke együtt ma már 84 milliárd dollárra rúg, miután mindkét vállalat igen masszív kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) hajtott végre. Mindez azonban csak egy kis részét képezi annak a brutális növekedésnek, amelyet a UBS 2030-ig előrevetít a globális fuvarmegosztási szektorban – írja a Business Insider.

A bank elemzése erősen hangsúlyozza, hogy

a növekedés egyik motorját a robottaxik adhatják, melyek piacának mérete 2030-ra elérheti a 2 ezer milliárd dollárt.

Mindez pedig a fogyasztóknak is hatalmas előnyt jelenthet. A kutatás számításai szerint ugyanis nem kizárt, hogy a következő évtizedben akár 80 százalékkal is csökkenhet a fuvarok ára, ezzel pedig a cégek komoly kihívást jelenthetnek a tömegközlekedés számára is.

Ha ugyanis valóban bekövetkezne egy 80 százalékos árcsökkenés, akkor New Yorkban például olcsóbb lenne fuvarmegosztót használni, mint metrójegyet venni. Ez pedig komoly üzleti sikert is jelentene, mivel egy ilyen forgatókönyv alapján a robottaxik több mint 30 százalékos haszonkulcsot generálhatnak.

New Yorkban hamarosan olcsóbb lesz az Uber, mint egy metrójegy? Forrás: Imaginechina/Wei Yao

Az olyan cégek, mint az Uber és a Lyft nagyon örülhetnének egy ilyen folyamatnak, főleg hogy

a vállalatok részvényei a tőzsdére lépésük óta komolyan kínlódnak.

Főleg azért, mert a befektetők aggódnak amiatt, hogy ezek a cégek mikor kezdenek el megfelelő nyereséget elérni.

A folyamat rossz hír lehet viszont a tömegközlekedés számára, mivel már most is több kutatás foglalkozott azzal, hogy a fuvarmegosztók számos utast szívnak el a vonatoktól és a buszoktól.

Miközben az önvezető járművek népszerűsége is egyre nő, az UBS azt jósolja, hogy a fuvarmegosztó cégeknek a következő évtizedekben még sokáig együtt kell futtatniuk a sofőrrel működő, illetve az automatizált robottaxikat. A fordulópontot azonban már az idei évre teszik a bank elemzői.

Ez azt jelenti, hogy az idei évtől elkezdhet rohamosan nőni az önvezető járművek jelenléte, amely az előttünk lévő évtizedben folyamatosan gyorsulhat.

Ez pedig azzal is jár majd, hogy a robottaxik üzletága nemcsak technológiailag, de üzletileg is egyre sikeresebb lesz majd.