Hamarosan szalmából készül az, amit eddig papírzsebkendőnek hívtunk

Allergy Unwell Blowing Nose Women Females Coughing Cold And Flu Facial Tissue Pollen Young Adult Adult Smelling Blowing Snorting Sneezing Allergy Cold Virus Flu Virus Caucasian Ethnicity One Person Green Color Nature Outdoors Horizontal Uncomfortable Huma
Woman with allergy symptom blowing nose
Vágólapra másolva!
Óriási volumenű zöld fejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb higiéniai papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A vállalat az alternatív rostszálak felhasználásával gyártja a jövőben lakossági és ipari, professzionális higiéniai papírtermékeit.
Vágólapra másolva!

Az Essity 400 millió svéd koronát - azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot - fektet a fenntartható alternatív rost technológia kialakításába. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából, várhatóan 2020 második felétől - számol be arról a ProfitLine.

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia, alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

„A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz "- mondta Magnus Groth, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Mladen Mitrinovic/Mladen Mitrinovic

Az Essity a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett alkalmaz újrahasznosított rostot is a papírgyártás során.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került.

A cég ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva.

Az ehhez szükséges technológiát egy amerikai vállalattól szerzik be. Így a növényi alapú megújuló rostanyagok a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakulnak, a búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír.

A búzaszalma használata más téren is jelentősen támogatja a fenntarthatóságot, ugyanis a gyártás során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel.

A búzaszalmából a cellulóz alapanyag elkészítése után fennmaradó melléktermék pedig sokféleképpen újrahasznosítható. Például műtrágyaként a talaj termőképességének javítására, vagy fenntartható alternatívája lehet a szintetikus termékekben, valamint az ipari és építkezési adalékanyagban előforduló kőolajszármazékoknak.