Beköszönthet a technológiai hidegháború?

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Gyenge héten van túl a hazai tőzsde, hiszen tovább folytatódott az esés, aminek következtében az áprilisban beállított történelmi csúcsához képest már 10 százalékkal alacsonyabban áll. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai-kínai kereskedelmi viták miatti negatív nemzetközi hangulatban a múlt hét első felében folytatódott a hazai részvénypiac lejtmenete, így szerda reggelre már a 39.500 pontot sem érte el a vezető hazai index.

A BUX 10 százalékkal esett a csúcshoz képest

A BUX így mintegy 10 százalékot veszített értékéből az áprilisban beállított csúcshoz képest. Innen azonban éles fordulatot produkált, hogy lefaragjon az elmúlt hetek alulteljesítéséből. A múlt hetet végül 0,36 százalékos emelkedéssel, épphogy 40.000 pont felett zárta a hazai börze.

Az OTP részvényei többször is a lélektani 12.000 forintos szint alá estek a hét első felében,

majd szerdán felrántották 12.200 forintig, csütörtökön elérte a 12.350 forintot is, azonban pénteken az osztalékszelvény vágása után ismét bezuhant a 12.000 forint alá.

A múlt héten 220 forintot, azaz 1,8 százalékot veszített értékéből, ami gyakorlatilag az osztaléknak felel meg, így tulajdonképpen stagnáltak a részvények. A kiváló eredmények, a kedvező kilátások és a dinamikus hazai gazdasági növekedés ellenére így már több mint 1000 forintot zuhant az OTP az április közepén elért csúcsához képest.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Mol is a hét második felében talált magára, azonban szűk, 3180-3220 forintos sávban mozogva közel két százalékos emelkedéssel zárta a múlt hetet.

Úgy tűnt, hogy a hét második felében a Richter is magára talál,

részben annak hatására, hogy egy ausztrál gyógyszercéggel megállapodott a cariprazine hatóanyagú Vraylar ausztrál és új-zélandi terjesztésében, de pénteken elfogyott az ereje, így visszakerült a lélektani 5000 forintos szint alá, a hét egészét tekintve pedig 0,8 százalékos veszteséget szenvedett el.

Az osztalékfizetés óta nem talál magára a Magyar Telekom, folyamatos lecsúszást követően 3,3 százalékkal esett a részvény árfolyama.

Továbbra is nyomás alatt a forint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséhez közeledve továbbra is nyomás alatt volt a forint árfolyama, a befektetők feltehetően az MNB tűréshatárát tesztelik, miután az erősödő infláció ellenére a Monetáris Tanács nem mutat egyértelmű elkötelezettséget a szigorításra.

Az MNB ugyanis arra számít, hogy az infláció az év második felében a gyenge európai konjunktúra és ebből következően alacsony európai infláció miatt enyhülni fog.

A forint a héten kétszer is megközelítette a 328-as szintet az euróval szemben, azonban pénteken szépíteni tudott, amivel minimális, 0,1 százalékos erősödést tudott elérni.

A dollárral szemben csütörtökön kis híján elérte a 295-ös szintet, amiben az euró gyengülésének is szerepe volt, majd az euró fordulatával a forint is 290,50-ig erősödött a dollár ellenében, ami heti szinten közel 0,4 százalékos erősödésnek felel meg.

Forrás: AFP/Adek Berry

A kereskedelmi háború alig volt hatással a nemzetközi devizapiacokra, leginkább a japán jen és a svájci frank profitált a kockázatkerülés miatt. Annál nagyobb hatással voltak a piacokra a várakozásoktól lényegesen elmaradó konjunktúra-mutatók.

Csütörtökön délelőtt megingott az euró, miután a várakozásoktól elmaradó német és euróövezeti beszerzési menedzser index mellett a német Ifo index váratlanul négy és fél éves mélypontra zuhant.

Délután azonban a dollár gyengült a 10 éves mélypontra zuhanó amerikai beszerzési menedzser indexek miatt. Így a héten az euró összességében 0,4 százalékkal értékelődött fel a dollár ellenében.

Újabb fokozatra kapcsolt a kereskedelmi háború

Döntően a kereskedelmi háborúval kapcsolatos, akár napon belül is ellentmondó hírek rángatták a nemzetközi részvénypiacokat.

Hétfőn nagyot estek a tőzsdék, miután az Egyesült Államok megtiltotta a beszállítóknak, hogy a Huaweinek folytassák az eladásokat.

A befektetők attól tartanak, hogy technológiai hidegháborúvá eszkalálódnak az ellentétek.

Legnagyobb mértékben a technológiai cégek zuhantak, mivel árbevételük jelentős hányada irányul kínai cégek felé.

Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

További aggodalmat okozott, hogy a Google is felfüggesztette termékeinek értékesítését és frissítését, azonban ez a meglevő Huawei termékekre nem vonatkozik.

Azután kedden fellélegeztek a piacok, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy 90 nap haladékot ad annak érdekében, hogy a Huawei hálózati rendszereit alkalmazó helyi telekomszolgáltatók is alkalmazkodni tudjanak.

Azután újabb riadalmat okozott, hogy a washingtoni kormányzat egy kínai videomegfigyelő cégre is ki akarja terjeszteni a szankciókat.

Csütörtökön a várakozások alatti német, euróövezeti és amerikai konjunktúramutatók húzták le a részvénypiacokat, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a kereskedelmi háború kifejezetten káros a világgazdasági növekedésre. Pénteken kissé javult a hangulat, mivel Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy a Huawei-ügy is része lehet a kereskedelmi megállapodásnak.

Mindezek hatására a múlt héten a vezető európai indexek összességében 1-3,5 százalékkal, míg az amerikai börzék 0,7-2,3 százalékkal kerültek lejjebb.