Azonnali tiltás és piacfelügyeleti vizsgálat a Goldstein Limitednél

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2011. május 10. A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az angliai székhelyű GOLDSTEN LIMITED-nek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtsön. A társaság irreálisan magas hozamot és tőkegaranciát ígér ügyfeleinek. A jegybank – amelynek egyik küldetése, hogy mindenkor kiszűrje a piacról a nem felügyelt, engedély nélküli szereplőket – a társasággal szemben piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból – előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat az egyesült királysági székhelyű, ám budapesti irodával és hazai tulajdonosi háttérrel rendelkező GOLDSTEN LIMITED tevékenységének áttekintésére.

Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – betétgyűjtésre vagy más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására irányuló pénzügyi tevékenységet.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. Forrás: MTI/Manek Attila

A jegybank eddigi adatai szerint a GOLDSTEN LIMITED a vele kapcsolatba kerülő – jellemzően magyar magánszemély – ügyfelei részére olyan befektetési lehetőséget ajánl, ahol – általában két év lekötési idő elteltével – az átvett ügyfélpénzek visszafizetését, továbbá 90 naponként esedékes (jelen piaci viszonyok között irreálisan magasnak tekinthető) „hozamot" ígért.

Az MNB ennek kapcsán felhívja a társasággal szerződött ügyfelek figyelmét, hogy a szerződések mellékletét képező „titoktartási szerződések" nem mentesítenek az MNB törvényben foglalt kötelezettségek (így pl.: nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettség) teljesítése alól.

A jogszabály szerint üzletszerű pénzügyi – így betétgyűjtési – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet.

Az MNB nyilvántartásaiban azonban a GOLDSTEN LIMITED társaság nem szerepel, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult.

Ma közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból a piacfelügyeleti eljárás alá vont társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Eddigi gyakorlatával összhangban a jegybank már korábban közzétette az GOLDSTEN LIMITED-re vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában, a befektetők érdekeinek megóvása végett büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác tervezte műemlék épületének homlokzata, a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az MNB most közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a GOLDSTEN LIMITED esetleg már megkötött ügyfélszerződéseihez kötődő teljesítési kötelezettségét.

Piacfelügyeleti eljárását a jegybank határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Az MNB ennek kapcsán ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt előzetesen mindig (s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megad ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.