A Google levelezője alapból rálát minden vásárlásunk számlájára

Hétvégi horoszkóp (szeptember 30. – október 1.) bankkártya pénz online vásárlás
Vágólapra másolva!
A Google évekig megtartja az információkat a vásárlásainkról a Gmail levelezőrendszerbe érkezett számlák alapján, beleértve a Google-on kívül kibocsátott számlákat is. A személyes adatok törlése nehézkes, az adatvédelmi beállításokban ugyanis rejtve vannak. A Google azt mondja, nem használja ezt az információt hirdetések ajánlásában.
Vágólapra másolva!

A Google még mindig sok személyes adatot gyűjt a használt szolgáltatásokból, például a Gmailből, és néhányat nem is lehet könnyen törölni.

A Cnbc.com cikke most konkrétan a Vásárlások oldalról tesz említést, amely egy pontos listát mutat azokról a vásárlásokról, melyek számlája a GMailre, azaz a Google e-mail címünkre érkezett, méghozzá évekre visszamenően. A vásárlási listaelemekre kattintva részletek is láthatók az adott vásárlásról. Abban az esetben is, ha nem a Google-tól vettünk valamit.

Ezeket az adatokat őrzi a Google egy-egy vásárlásunkról automatikusan, akár a Google-on kívüli szolgáltatóktól is Forrás: Origo

Ezzel a Google-nek tulajdonképpen egy listája van a vásárlási szokásainkról, köztük még azokról a vásárlásainkról is, amit már rég elfelejtettünk.

A Google szóvivője azt mondta a Cnbc.com-nak, hogy ezt a szolgáltatást azért hozták létre, hogy a felhasználók megtekinthessék és nyomon követhessék a vásárlásaikat, foglalásaikat és előfizetéseiket egy helyen.

Ezeket az adatokat csak ő látja és bármikor törölheti.

A szóvivő hozzátette még azt is, hogy ebből a listából semmilyen információt nem használnak fel a hirdetések megjelenítésére.

A Google alapértelmezésként évekre visszamenőleg gyűjti a GMail fiókba érkezett számlák alapján a vásárlásaink adatait Forrás: Thinkstock

A vásárlási információk lehet ugyan, hogy bármikor törölhetők, azonban ez nem könnyű.

Nem elég ugyanis a vásárlási listából törölni az adott elemet, a Gmailből is ki kell törölni azt a levelet, amelyben a számla érkezett.

Ez a nyomkövetés ráadásul csak nehezen kapcsolható ki. A Google azt mondta a CNBC-nek, hogy teljesen kikapcsolhatja a nyomkövetést egy külön oldalon, de a CNBC újságírójának ez nem sikerült, mert nem volt lehetőség a követés teljes kikapcsolására. Ez sem a Google új adatvédelmi oldalain, sem a Google adatvédelmi ellenőrzésének funkciójában nem jelenik meg.

Az alábbi oldalról nyílik meg a Vásárlások oldal, de itt sem lehet megszüntetni a követést.

A Vásárlások oldalt a legtöbb felhasználó nem is ismeri, így nyilván nem is fogja kikapcsolni. Az alapértelmezett mód ugyanis az, hogy ez a nyomonkövetés be van kapcsolva.

Forrás: Cnbc.com