Mindenkit érintő változás jön az euróbankjegyeknél

euró, euro, valuta
17 September 2018, Hessen, Frankfurt_Main: The revised 100- and 200-euro banknotes will complete the second generation of euro banknotes on a table at the European Central Bank (ECB) headquarters. The new notes are to be issued from 28 May 2019. They should also be harder to counterfeit than before. Photo: Arne Dedert/dpa
Vágólapra másolva!
2019. május 28-án, kedden kerülnek forgalomba az új 100 és 200 címletes euróbankjegyek. Összefoglaltuk, mit kell tudni ezekről a fizetőeszközökről.
Vágólapra másolva!

Az új 100 és 200 eurós címletek az Európé bankjegyek sorozatában érkeznek, készpénzforgalomba való bekerülésükkel lezárul a sorozat kibocsátása – ad tájékoztatást az euróbankjegyek kibocsátásáért felelős Európai Központi Bank.

Az új bankjegysorozat azért Európéről kapta a nevét, mert a rajta található biztonsági elemek közül kettőn is szerepel Európé arcképe. A görög mitológiai alakra azért esett a választás, mert egyértelműen kapcsolódik az európai kontinenshez, és emberi vonást kölcsönöz a bankjegyeknek. Európé arcképét a párizsi Louvre-ban kiállított egyik vázáról vette át az EKB.

Az euróbankjegyek Európé-sorozata

Az Európé-sorozat címleteit fokozatosan, több év alatt vezették be.

Az új sorozat első négy címlete – 5 €, 10 €, 20 € és 50 € – rendre 2013‑ban, 2014‑ben, 2015‑ben és 2017‑ben került forgalomba.

A 100 és a 200 eurós bankjegyek bemutatásának napja 2018. szeptember 17-e volt, forgalomba pedig 2019. május 28-án kerülnek.

Az EKB az 500 €-s bankjegy kibocsátásának beszüntetése mellett döntött, azonban az első sorozat 500 eurós bankjegye továbbra is törvényes fizetőeszköz marad.

Egy német banki alkalmazott tartja kezében az új 100 és 200 euróst Forrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Miért van szükség új euróbankjegyekre?

Az euróbankjegyek megbízhatóságáért az EKB és az eurórendszer nemzeti központi bankjai felelnek. Ennek jegyében kidolgozták a második euróbankjegy-sorozatot, amely olyan továbbfejlesztett biztonsági elemeket tartalmaz, amelyek fokozzák a bankjegybiztonságot és a lakosság fizetőeszközbe vetett bizalmát. Ezekről ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

A bankjegy-technológia vívmányait kihasználó új euróbankjegyek új biztonsági elemei még hatásosabbak a hamisítókkal szemben.

Érkezik az Európé-sorozatba az új 100 és 200 eurós, ezekkel teljes lesz a széria Forrás: AFP/Arne Dedert

Az eurórendszer kutatási-fejlesztési stratégiája szerint az euróbankjegyeknek magukat kell védeniük, megnehezítve a pénzhamisítók dolgát. Fontos, hogy a bankok, a készpénzkezelők és a nagyközönség fel tudja ismerni a hamis bankjegyet, ezzel is támogatva az eurórendszer pénzhamisítás elleni stratégiáját.

Az új euróbankjegyek még az első sorozatnál is tartósabbak, így ritkábban kell őket cserélni, ami mind a pénztárcánkat, mind a környezetet kíméli.

Ez fontos, különösen az 5 és a 10 eurós bankjegyeknél, mivel ezek gyakrabban cserélnek gazdát, mint a többi címlet – jelzi az EKB.

Az új 100 és 200 eurós 2018 szeptemberében mutatkozott be Forrás: AFP/Arne Dedert

Hogyan történik a felkészülés a bevezetésre?

Az Európé-sorozat bankjegyeivel párhuzamosan az első sorozat kibocsátása is folytatódik, egészen addig, amíg a készletek tartanak, majd az EKB fokozatosan kivezeti azokat a forgalomból. Az érvényességük elvesztésének időpontját idejében közzéteszi az intézmény, amely után nem számítanak törvényes fizetőeszköznek.

Ugyanakkor az értékük örökre megmarad, az eurórendszer nemzeti központi bankjaiban korlátlan ideig becserélhetők.

Az EKB az új bankjegyeket jóval a bevezetésük előtt az érintett ágazati szereplők rendelkezésére bocsátja, és a zökkenőmentes átállás megkönnyítése érdekében szorosan együttműködik az eurórendszer partnerségi programjának szereplőivel. Az egyes készpénzforgalmi berendezések hozzáállítása az új bankjegyekhez ugyanakkor végső soron a bankjegykezelő berendezések üzemeltetőinek és gyártóinak a feladata.