Bemutatták a világ első önvezető, gyümölcsszedő robotját

robot AI
Robotic hand holding a cube with binary code on it, computer illustration.
Vágólapra másolva!
A The Guardian beszámolója szerint az Egyesült Királyságban már tesztelik azt az önvezető gyümölcsszedő robotot, amit a Plymouthi Egyetemmel közösen fejlesztett ki a Fieldwork Robotics, a Hall Hunter nevű céggel partnerségben - ez utóbbi vállalat az egyik legnagyobb szemesgyümölcs-beszállító a brit piacon, többek között a piacvezető Tesco egyik fő ellátója.
Vágólapra másolva!

Egyelőre próbaüzemben működik, de ha minden a fejlesztők tervei szerint alakul, jövőre már a véglegesített változata állhat munkába a brit termőföldeken a most bemutatott, 3D-érzékelőkkel és gépi tanulási metodikákkal felszerelt, 1,8 méter magas gyümölcsszedő robotnak. A robotot építők elképzelései szerint a végleges változatban a gép már négy fogókarral rendelkezik, amelyeket egyszerre párhuzamosan irányítva, megsokszorozza a most sem elhanyagolható szüretelési sebessségét.

Ami a Fieldwork Robotics szerint jóval nagyobb, mint egy emberi munkavállalóé. Egyetlen robot naponta 25 ezer málnaszemet tud leszedni - úgy, hogy a gyűjtőbe is helyezi azokat -, ami a cég szerint gyorsabb, mint amire egy emberi munkavállaló képes. Ez utóbbi ugyanis egy 8 órás műszakban 15 ezer szemig juthat el - állítják.

A vállalatnál abban is biztosak, a robotizáció lesz a gyümölcsszedés jövője, és ezért hamarosan busásan

megtérül az a 700 ezer font (kb. 265 millió forint), amibe a robot megépítése került.

Ugyanígy biztos a dolgában annak a befektetőcégnek a képviselője, aki szerint a brit farmereknek 1-2 font (kb. 380-760 forint) összeget kell fizetni minden egyes leszedett kilogrammnyi málnáért az emberi munkavállalóknak. Ez a robot - állítja Rui Andres, a Frontier IP portfóliómenedzsere - sokkal kevesebbe kerül a gazdálkodóknak bérlés esetén, és akár 20 órányi folyamatos munkavégzésre is képes elfáradás nélkül. A legnagyobb probléma azzal mindössze az, hogy a munka ideje alatt megváltozott fényviszonyokhoz képes legyen alkalmazkodni a végleges változat - teszi hozzá.

Aggódhatnak a brit földekeken dolgozó szezonális munkások azért, mert a robotok kiszorítják őket?

Úgy tűnik, egyelőre nem, mivel a munkavállalók már most is kevesen vannak.

A brit adatok szerint, az almaföldeken, különböző bogyós gyümölcsök szüretjénél, illetve a búzafélék betakarításánál, minden évben 70 ezer idénymunkásra van szükség.

Ebből egyedül a bogyósnövények termésének betakarítása 29 ezer munkavállalót igényel, de egy előrejelzés szerint, 2020-ra további 2000 főre lesz szükség ezen a területen.

Munkásból viszont nincs elég, mivel most már a kelet-európai országokból sem utaznak ki annyian szezonális földmunkákra, mint korábban.

Képünk illusztráció Forrás: KTS / Science Photo Library

Ennek okául az elemzők egyrészt a brexit körüli bizonytalanságot jelölik meg, másrészt azt, hogy a román és a lengyel gazdaság dinamikus növekedésével a korábban onnan kiutazó vendégmunkások egyszerűen otthon maradnak dolgozni. A londoni kormány ugyan elindított egy két éves időtartamú pilot-projektet, melynek keretében Ukrajnából és Moldovából próbálnak odacsábítani mintegy 2500 vendégmunkást aprógyümölcsök szedésére, de a brit gyümölcsök kereskedelmével foglalkozó egyik szakmai tömörülés elnöke szerint, ez egyszerűen nem lesz elég.

Sok elemző épp ennek a helyzetnek az okán biztos abban, hogy előbb-utóbb az alacsony képzettséget igénylő munkakörök illetve munkák egy részét biztosan robotok veszik majd át az emberektől.

Például a mezőgazdaságban már eddig is számos automatizált megoldást alkalmaztak az ültetési és gondozási munkákra, és most úgy tűnik, ezek megjelennek a betakarításban is. A robotok azonban nem veszik el véglegesen a munkát az emberektől - teszik hozzá mások -, hiszen egyrészt a berendezések karbantartása új álláslehetőségeket jelent, másrészt a folyamat nem fog egyik pillanatról a másikra lezajlani.

Óvatos becslések szerint is, még legalább egy évtized kell ahhoz, hogy a szüreti munkákban bevetett új robotok tömegesen elterjedve közelítsék meg az emberi hatékonyságot - még a most bemutatott, különösen jól teljesítő málnaszedő gép ellenére is.