Beszakadt az olajpiac, amely idén a legrosszabb hetét zárja

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel (FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
A pénteki pozitív korrekció ellenére is 2019 legrosszabb hetét zárhatja a kőolaj, ahogy a nemzetközi Brent és az amerikai WTI is súlyos csapásokat szenvedett el a hét folyamán. A kínálati oldal kockázatai ugyanis tartósak, de eközben egyre nőnek a geopolitikai feszültségek is.
Vágólapra másolva!

Súlyos mínuszokat szenvedett el a héten az olaj, aminek következtében az idei év eddigi legrosszabb hetét zárhatja a nyersanyag. Még úgy is, hogy pénteken 1 százalék körüli emelkedéseket produkált a nemzetközi Brent és az amerikai WTI egyaránt – írja a Reuters. Csütörtökön a Brent közel 6 százalékot, míg a WTI majdnem 5 százalékot zuhant.

A kínálati oldal folyamatos kockázatokkal küzd, ráadásul egyre jobban kiéleződik a feszültség Irán és az Egyesült Államok között, ami

egyre nagyobb bizonytalanságot jelent a befektetők számára

– mondták az ANZ bank elemzői. Ezen a héten viszont kiderült, hogy a keresleti oldal sem biztos, hogy olyan stabil, mint eddig sokan gondolták, vagyis egy olyan zavart helyzet alakult ki, amely igencsak megágyazott az eladási hullámnak.

Fokozódó zavarok

Ezzel együtt a Brent piacán egyre mélyült a különbség az azonnali szállítású olaj árfolyama és a határidős jegyzések árai között. Ez azt jelenti, hogy az azonnali szállítású olaj drágább, mint a határidős jegyzés, vagyis a jelenlegi piaci körülmények között jobban megéri azonnal eladni a nyersanyagot, mint elraktározni a későbbi értékesítésig.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása (júliusi szállítás) Forrás: Investing.com

Idén eddig a legfontosabb olajpiaci tényezőt az adta, hogy az OPEC és szövetségesei visszafogták a kitermeléseiket, aminek a célja a piac szűkítése, és ezzel az árfolyam feltornászása lenne. Ehhez jön még, hogy az Irán és Venezuela elleni amerikai szankciók szintén csökkentenék az OPEC kitermelését, mivel mindkét ország tagja a szervezetnek.

Mindazonáltal a pénteki drágulás várhatóan nem tudja majd teljesen elfedni a héten produkált gyengüléseket.

Ez azt jelentheti, hogy a Brent határidős jegyzése több mint 5 százalékos mínuszban fejezheti be a hetet, ami a legrosszabb heti teljesítmény lenne eddig 2019-ben.

Fedezékbe menekülnek a befektetők

A gyengülés hátterében részben az áll, hogy ezen a héten az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus körüli aggodalmak és bizonytalanságok uralták a híreket, ami egyre inkább fedezékbe szorította a befektetőket. Emellett a hét közepétől már a növekvő amerikai készletek is elkezdték lenyomni az árakat.

Ahogy tehát kiderült, hogy az amerikai készletek emelkednek, az USA feldolgozóipari aktivitása pedig gyengül, egyre többen kezdtek el aggódni a globális olajkereslet miatt

– mondta Michael McCarthy, a CMC Markets stratégája. Mindezek eredményeként a WTI ára lement a hordónkénti 60 dollár alá, míg a Brent 70 dollár alá süllyedt.

Nincs valódi alapja jelenleg az olajár tartós emelkedésének Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A fentiek alapján a szakértők nagyjából egyetértenek abban, hogy ha nem oldódik meg viszonylag gyorsan a mostani kereskedelmi konfliktus az USA és Kína között, akkor az olaj csak komoly szenvedések árán indulhat meg fölfelé. A London Capital Group szakértője azt is hozzátette, hogy ha lesznek is ralik az olajpiacon a következő időszakban, akkor azok várhatóan csak rövidéletűek lesznek.