Tudja, mi a közös egy MÁV motorvonatban és egy kultikus rockbandában?

TOVÁBBI NYOLC EMELETES MOTORVONATOT VÁSÁROL A MÁV-START
Vágólapra másolva!
Számos jelentős innovációt hoznak a hazai vasútra a Stadler Minszk melletti gyárában készülő KISS motorvonatai, melyek a típustesztek után akár már az idei év végén üzembe állhatnak a MÁV-START legforgalmasabb elővárosi vonalain.
Vágólapra másolva!

Ez év végén, de legkésőbb 2020 januárjában forgalomba áll az első 11 KISS emeletes vonat a fővárosi elővárosi vonalakon, amelyeken 2021-től újabb 8 korszerű, kétszintes Stadler-gyártmányú jármű kezdheti meg az utasforgalom kiszolgálását - számol be arról a Világgazdaság.

Készülnek az új emeletes motorvonatok a MÁV számára Forrás: MÁV Zrt. / Fülöp Ildikó

A kifejezetten a MÁV-Start igényeire szabott szerelvényeknek mintegy ezer kötelezően teljesítendő nemzetközi feltételnek kell megfelelniük, többek között az átjárhatósági kritériumoknak (TSI) a biztonságos működés, a kockázatkezelés vagy az akadálymentesítés területén,majd ezt követi a nemzeti hatósági jóváhagyása – magyarázta Wolfgang Bösch, a Stadler műszaki projektvezetője a projekt fehéroroszországi sajtótájékoztatóján.

A budapesti elővárosi vasútforgalomban 40 nagy kapacitású, legalább 600 ülőhelyes jármű beszerzése szükséges, ezt a következő 6 év alatt teljesítenék

– erről Kormányos László, a MÁV-Start értékesítési igazgatója beszélt.

Ismertette, hogy a beszerzésről 2017-ben született egy 8 éves keretmegállapodás, amely keretében 40 jármű hívható le. Ebből már 11+8 szerelvényre van szerződés, de a második, 21 darabra vonatkozó ütem is előkészítés alatt áll.

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, az új kocsik első kocsiszekrénye már megérkezett Magyarországra, a Dunakeszi Járműjavítóba.