Már benyújthatók a pályázatok a gázkonvektorok cseréjére

Gázkonvektor
Gázkonvektor
Vágólapra másolva!
2019. május 22-e 10 óra óta nyújthatók be pályázatok az Otthon Melege Program Földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogramjára. A kezdési időpont módosításról az Innovációs és Technológiai Minisztérium a személyi jövedelemadó bevallások benyújtásának zavartalansága érdekében döntött.
Vágólapra másolva!

A kétnapos halasztásról azokra a pályázókra gondolva döntött a tárca, akik az utolsó pillanatra hagyják adóbevallásuk véglegesítését, ők így arra a napra mentesülnek a további adminisztrációs feladatok alól, több idejük lesz a nyugodt felkészülésre a sikeres pályázatbenyújtás érdekében.

A Földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogram pályázatai változatlan feltételekkel, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatóak be, ügyfélkapus azonosítást követően 2019. augusztus 30-i végső határidővel.

Kik jogosultak támogatásra?

A támogatásra jogosultak

  • azon magánszemélyek akik saját tulajdonukban lévő ingatlanukban kívánják megvalósítani a konvektorcserét, vagy
  • önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás szerződött, bejegyzett magánszemély bérlői

Minden egyes magánszemély pályázóként egy érvényes pályázatot nyújthat be, továbbá egy épület/lakás kapcsán csak egy érvényes pályázat adható be.

A pályázati konstrukció teljesítménycélja, hogy legalább 4000 darab támogatásban részesülő kérelem érkezzen be, a tervezett energia megtakarítás: 25 400 000 kWh legyen évente, a tervezett CO2 megtakarítás pedig 5 150 000 kg évente.

Újra elérhető a gázkonvektorok cseréjére irányuló pályázat Forrás: --

Mekkora a támogatás mértéke?

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 százaléka, de minimum 50 ezer forint, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de maximum 750 ezer forint.

A projekt keretében a gázkonvektor készülékek bruttó 160 ezer forint egységáron számolhatóak el.

Minden beszerzett új gázkonvektor készülék egységárából legfeljebb 96 ezer forint készülék támogatás igényelhető, melyen felül az elszámolható munkadíj, illetve szakértői tevékenységre vonatkozó költségek 60 százaléka, de maximum összesen 750 ezer forint támogatás kérelmezhető.

A pályázónak legalább az elszámolható bruttó összköltség 40 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkeznie az érvényes pályázathoz, de mivel a pályázat utófinanszírozású, ezért a beruházás megvalósításához a pályázónak a teljes bekerülési költség kifizetéséhez szükséges összeggel rendelkeznie kell.

A támogatás egy összegben, vissza nem térítendő támogatásként, utófinanszírozással, az elszámolás lebonyolító által történő elfogadását követően kerül folyósításra.

Milyen gázkonvektorok szerezhetők be a program keretében?

Kizárólag olyan gázkonvektor készülékek beszerzése, beépítése támogatható, melyek megfelelnek az alábbi követelményeknek:

  • kizárólag zárt égésterű egyedi helyiségfűtő berendezés beszerzésére van lehetőség, mely belobbanásmentes begyújtóval rendelkezik;
  • programozható termosztáttal szükséges minden új készüléket ellátni;
  • minden új készülék esetében a szezonális helyiségfűtési hatásfok követelmény: legalább 88%;
  • csak olyan készülék szerezhető be, melynek energiaosztálya legalább „A";
  • minden új készüléknek összesen legalább 3 éves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással kell rendelkeznie;
  • csak olyan készülék szerezhető be, melyhez országos szervizhálózatot
  • biztosít a gyártói és/vagy hivatalos forgalmazó

A pályázatbenyújtó felület az alábbi linken érhető el.

A pályázati kiírás és a hozzá kapcsolódó részletes magyarázat az alábbi dokumentumból ismerhetők meg.