Késik az új amerikai húszdolláros

bankkártya, készpénz, pénz, deviza, Money and credit cards banknote currency money contrasting debt card credit card wealth small group of objects dollar american currency twenty dollars
Money and credit cards
Vágólapra másolva!
Most már biztos, hogy évek múlva, de könnyen lehet, hogy csak 2028-ban lehet az új amerikai húszdolláros bankjeggyel fizetni, miután az amerikai pénzügyminiszter is megerősítette a csúszás tényét. Kiderült az is, mi a halasztás oka.
Vágólapra másolva!

Már 2016-ban eldőlt, hogy kinek a képe fog szerepelni az új amerikai húszdolláros bankón, de még biztosan éveket kell várni annak kézbevételére.

Az új bankjegyen Harriett Tubman arcképe lesz a főoldalon, amely az 1928-ban a bankóra felkerült Andrew Jackson volt elnök képét váltja majd, aki valószínűleg a hátlapra kerül.

Cserélik a 20 dollárost Forrás: Image Source/Image Source/Huber & Starke/Huber & Starke

Ez többszörös fordulatot jelent. Jackson rabszolgatartó fehér férfi volt, míg Tubman afro-amerikai származású nő, rabszolgaság-ellenes aktivista, aki az amerikai polgárháború előtt számos rabszolgának még a szökésben is segített.

A csúszás okául egyesek szerint az szolgál, hogy mégsem Tubman képét tenné az amerikai pénzügyi kormányzat az új változatra, hanem valaki másét. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ezzel szemben - írja a BBC - most azt mondta, nem a kép vagy annak lecserelése jelenti az elsődleges feladatot számukra, hanem

a bankó biztonsági megoldásainak növelése.

Harriet Tubman, rabszolgaság-ellenes aktivista arcképe kerül az új amerikai 20 dollárosra Forrás: Wikipedia/Horatio Seymour Squyer/National Portrait Gallery

A miniszter azt is közölte, sok más fontosabb dolguk is van most a 20 dollárosnál, amivel kapcsolatban annyit ígért, legkésőbb 2028-ig forgalomba kerül az új változata. Most viszont - emelte ki - a 10 és az 50 dolláros megújítására fókuszálnak.

Nő utoljára 1891 és 1896 között szerepelt amerikai dolláron, akkor néhány évig Martha Washington, az első first lady arcmása volt látható az ezüst 1 dollároson. Előtte az indián származású Pocahontas, de az ő alakja csak egy csoportképben tűnt fel a 20 dolláros egy korábbi változatán, 1865-től 1869-ig.