Áltelefonokkal verik át a rablókat Mexikóban

telefon kézben, mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Idén, naponta átlagosan 70 fegyveres rablást jelentenek Mexikóvárosban, ezért az ingázók már inkább hamis mobiltelefonokat használnak, hogy megtévesszék a rablókat. Az igazi mobiltelefonok másai külsőleg egyeznek a valódival, bekapcsolnak és még nehezék is van benne, hogy a súly alapján se lehessen kiszúrni – állítja az Independent.
Vágólapra másolva!

Egy ilyen hamisított mobiltelefon 300 és 500 mexikói pesóért (4.600 és 7.700 forint) vásárolható meg.

Illusztráció Forrás: Pixabay/Tero Vesalainen

Az egyik fegyveres rablás áldozata elmondta, hogy az ingázók minden nap félelemben indulnak útnak, hogy mikor állítják meg buszukat fegyveresek, hogy kirabolják a rajta utazókat.

– tette hozzá. Ugyanakkor a készpénzzel is óvatosan kell bánni, mert ha nem találnak pénzt a rablók, dühükben le is lövik az utasokat.

Mexikóváros

Forrás: robertharding/Ben Pipe/Ben Pipe

Egy neve elhallgatását kérő eladó elmondta, hogy hetente minimum három ilyen ál-készüléket értékesít, amit gyakran nem ismernek fel a rablók, mikor áldozataik kényszer hatására átadják mindenüket.

Egy másik kereskedő szerint az üzletek 14 évvel ezelőtt kezdtek venni a valódira hasonlító áltelefonokat, de akkor csak azért, hogy a vitrinekben ezek segítségével mutassák be kínálatukat. Manapság viszont már azért veszik az emberek, hogy megvédjék saját telefonjukat.

Az általa értékesített hamis készülék 300 pesóba (4.600 forint) kerül, míg egy eredeti iPhone 18 ezer pesóba (277 ezer forint).

2019 első négy hónapjában Mexikóvárosban naponta átlagosan 70 erőszakos rablást jelentettek. 2017-ről 2018-ra az ilyen jellegű támadások száma mintegy 22 százalékkal nőtt. Az esetleges rablásokat ma már videokamerával rögzítik a buszokon és a hírműsorokban mutatják be.