Már forinttal is feltölthető a bankok kihívója, a Revolut

Revolut, startup
Vágólapra másolva!
A Revolut forintban is elérhetővé tette a feltöltést és a tranzakciók elszámolását. Megszűnt tehát a legerősebb ellenérv ellenük, a szükséges konverziós veszteség az euró vagy egyéb deviza használatának kényszere miatt. De egyetlen dologban még mindig lemarad attól, hogy a magyar bankok teljes körű versenytársa legyen.
Vágólapra másolva!

A Revolut egy olyan mobilapplikáció, amely az úgynevezett neobank kategóriába tartozik.

Neobankoknak nevezzük azokat a pénzügyi szolgáltatókat, akik úgy nyújtanak elsősorban bankszámla- és bankkártya szolgáltatásokat, hogy nem rendelkeznek fizikai elérhetőséggel, sőt gyakran még böngészőkkel elérhető felülettel sem, kizárólag mobilapplikációkon keresztül érhetők el.

A megszokott pénzügyi szolgáltatások igénybe vétele, köztük a számlához kapcsolódó fizikai bankkártya igénylése is kizárólag ezzel az alkalmazással lehetséges.

A Revolut, melynek Magyarországon 50 ezer, a nagyvilágban pedig több mint 4 millió ügyfele van (forrás), mostantól magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. Bár itt-ott még van angol nyelvű felirat is, a súgó például már csaknem teljesen magyarul olvasható.

Revolut ügyfelek száma országonként Forrás: Origo

A mobilalkalmazás ingyenesen tölthető le Android és iOS rendszereken. Egy gyors regisztrációt követően máris él a havidíjmentes bankszámlánk (több devizanemben is), azonnal igényelhető magyar címünkre az érintéses fizetésre is alkalmas díjmentes bankkártya, indítható és fogadható nemzetközi átutalás a legtöbb országba, szintén ingyen.

A Revolut számla feltöltése beérkező átutalással, bankkártyás feltöltéssel, vagy a Google Pay rendszeren keresztül lehetséges, de a súgó szerint hamarosan az Apple Pay is elérhető lesz.

A bankkártyás feltöltés vásárlásnak minősül, ami a legtöbb magyar banknál ingyenes, a Revolut kártyával pedig 75 ezer forintig havonta ingyenes a készpénzfelvétel ATM-ből bármely országban, így még akár arra is alkalmas, hogy a hazai 150 ezres ingyenes készpénzfelvételt megtoldjuk vele, vagy ezzel helyettesítsük a drága hazai hitelkártyás készpénzfelvételt.

A Revolut azonban nem merül ki ennyiben. Minden kártyás fizetésről iSMS-t (felbukkanó üzenetet) küld, üzlettípusokra bontva láthatók a költéseink, beállíthatók havi költési limitek például éttermekbe vagy bárokba, vagy akár

beállíthatók a kerekítéses megtakarítások is, amikor az általunk megadott mértékre kerekít minden vásárlásunkat az app és a visszajárót folyamatosan gyűjti nekünk, megtakarításként.

Egy gombnyomással lehet pénzt küldeni bárkinek egy telefonszám megadásával, sőt kérni is lehet tőle pénzt, de ehhez az kell, hogy a túloldalon is legyen egy Revolut alkalmazás - ha nincs, akkor a címzett SMS-t kap, hogy töltse le az appot.

A Revolut a biztonságban egyenesen brillírozik:

egy gombnyomással ki/bekapcsolhatjuk a bankkártyát (kikapcsolva nem lehet megterhelni), a GPS-sel azonosított helyzetünktől eltérő helyen bonyolított tranzakciók kikapcsolhatók (ez a csalás ellen segít), kikapcsolható a mágnescsík vagy az érintéses fizetés (ez is a visszaélések ellen segít), de még külön ki/bekapcsolható az ATM készpénzfelvétel és az internetes vásárlás is.

A kártyalimit havi 100 millió forintig szabadon állítható. Az alkalmazást minden tranzakciónál egy mPIN kód védi, ennek ismeretében megmutatja a kártya PIN kódját, cserélni is engedi, sőt, a hibás próbálkozások utáni PIN kód visszaállítás is lehetséges.

Az eddig felsorolt szolgáltatások ingyenesek, de díj ellenében utasbiztosítást és okoseszköz-biztosítást is kínál. ,

A Revolut forintszámlája bankkártyával legalább 3500 forinttal tölthető fel alkalmanként Forrás: Origo

Ez az alkalmazás tehát mostantól forint alapú számlát is kínál, melyet forint alapú tranzakcióval feltöltve immár konverzió nélkül költhetünk forintban.

A bankkártyás költésnél - több devizanemben tartott alszámlák esetén - először a költés szerinti, másodszor a lakhely szerinti devizanem számláját próbálja megterhelni, ha pedig ezek sikertelenek, akkor harmadszor azt az alszámlát, amin elegendő pénz van a tranzakcióra.

A Revolut a forintszámla megjelenésével most már csak egyetlen dologban van lemaradva a magyar bankok kínálatától: nem tud magyar bankszámlaszámon pénzt fogadni.

Vagyis a munkabérátutalásokat egy angol számlára kell kérni, ami itthonról külföldi átutalásnak minősül.

Amint a cég bevezeti a magyar IBAN számlaszámokat, teljes mértékű magyar szolgáltatásként használhatjuk majd Magyarországon is.