Bartók-ezres, Ady-ötszázas: most jött el a végső búcsú ideje

forint, bankjegy
Vágólapra másolva!
Emlékszik még a barna ötezresre, a „Bartók” ezresre vagy a lila ötszázasra? Ezek a két évtizeddel ezelőtt bevont bankjegyek – amelyek korábban oly hosszú időn keresztül szolgáltak minket – hamarosan értéküket vesztik, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már csak néhány hónapig váltja át őket névértéken törvényes fizetőeszközökre. Mindemellett nemrégiben befejeződött a jegybank öt évvel ezelőtt megindított bankjegycsereprogramja, amelynek keretében az elmúlt időszakban a legmodernebb pénznyomtatási technológiával és a legkorszerűbb biztonsági megoldásokkal készült forint bankjegyeket vezettek be.
Vágólapra másolva!

A készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt, 1999. július 27-én bevont barna ötezerforintos, valamint az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréjával ellátott ezerforintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló ötszázforintos bankjegyek átváltási határideje a lejáratához közeledik.

Már csak néhány hónapig válthatók át névértéken az MNB lakossági pénztárában törvényes fizetőeszközökre, mert az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik.

A barna ötezerforintos bankjegy Forrás: Origo

A törvény szerint az MNB a bevont bankjegyeket a bevonási határnapjuktól számított 20 évig váltja át forgalomban levő fizetőeszközre. Ez a határidő nem hosszabbítható meg.

Régi és új forintbankjegyek Forrás: Shutterstock

Az MNB munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában az elévülő bankjegyek átváltására az alábbiak szerint van lehetőség:

  • a „barna” ötezerforintos esetén 2019. július 26-ig,
  • a „zöld” ezer- és a „lila” ötszázforintosok esetén pedig 2019. augusztus 30-ig.

A „Bartók” ezerforintos bankjegy Forrás: Origo

A jegybank lakossági pénztárának elérhetőségéről és nyitvatartási idejéről az MNB honlapjának Bankjegy és Érme menüpontja alatt található bővebb információ.

Néhány bank- és postafiókban szintén van még lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, ám fontos tudni, hogy a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte.

A lila ötszázforintos bankjegy Forrás: Origo

Ezért célszerű a bank- vagy postafiókok felkeresése előtt az érintett hitelintézetek és a posta honlapján tájékozódni az átváltás lehetőségéről és feltételeiről.

Modern idők modern bankjegyei

A jegybank 2014-ben egy újabb bankjegycsereprogramot indított.

Ennek során fokozatosan ismét felfrissítette a forgalomban lévő bankjegyeket, miután azok már nem feleltek meg a kor biztonságtechnikai elvárásainak.

Ez a folyamat idén február 1-jén zárult le, amikor megérkezett az új ötszázforintos. A régi változattal még 2019. október 31-ig lehet fizetni.

Az új 500 forintos bankjegy Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Emellett döntés született arról is, hogy az MNB december 31-én bevonja a forgalomból a régi tízezerforintosokat, s ezzel az év végén végleg lezárul egy fejezet a forintbankjegyek történetében.

A tízezerforintos megújított változatával egyébként 2014 decembere óta lehet fizetni.

Az elmúlt években mind a két változatot használhattuk, ám az új tízezerforintos bankjegyek dinamikusan terjedtek, aminek köszönhetően a forgalomban levő tízezerforintosok 86 százalékát ma már ezek teszik ki.

Az új tízezerforintos kitűnően szemlélteti korunk biztonsági előírásait: a bankjegyet fény felé tartva láthatóvá válik a biztonsági szál, amely a papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 10 000 értékjelzés olvasható (mindkét oldalról ellenőrizhető) Forrás: MNB

A régi címletváltozat bevonása után, 2020. január 1-től már csak a megújított tízezerforintosok lesznek használhatók.

A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Vagyis a szó átvitt értelmében véve még ugyanúgy velünk lesznek két évtizeden keresztül, ahogy eddig a barna ötezres, a Bartók-ezres és a lila ötszázas.