Komoly leépítés jön a Fordnál

BELGAEBF AUTO TESTBAAN FORD LPG BELGAILLUSTRATION
Illustration picture shows the Ford logo after a press conference of 'Ford Lommel Proving Ground' (Ford LPG), the testing track of vehicle manufacturer Ford in Lommel, Wednesday 21 September 2016. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
A Ford nyilvánosságra hozta a régóta várt átszervezési tervét, amelyből kiderül, az autógyártó a globális dolgozói állományának nagyjából 10 százalékát bocsáthatja el. Ezzel a vállalat 7000 embert küldhet el a cégtől, és összesen 600 millió dollárt kívánnak megtakarítani.
Vágólapra másolva!

Sokan várták az iparágban a Ford hétfői nagy bejelentését, amelyből kiderült, mit tervez a vállalat a tavaly beindított átalakítási program keretében.

Az autógyártó évente nagyjából 600 millió dollárt szeretne megtakarítani az átszervezéssel,

amelynek keretében elbocsátja a globális dolgozóinak nagyjából 10 százalékát. Ez világszerte durván 7000 alkalmazottat jelent, míg az Egyesült Államokban 2300 álláshely szűnhet meg – írja a Business Insider.

A leépítések számos különböző területet érintenek majd, a mérnököktől a termékfejlesztésen és a marketingen át a pénzügyi ágazatig, azonban a vállalat ezzel együtt új embereket is felvesz olyan kritikusan fontos területekre, mint a szoftverfejlesztés vagy az önvezető és elektromos járművekkel összefüggő ágazatok.

A Ford vezérigazgatója, Jim Hackett hétfőn jelezte, az átszervezés negyedik, és egyben utolsó, hulláma kedden kezdődik, és az amerikai leépítések jelentős része május 24-én véget is ér.

Komoly átszervezésen megy keresztül a Ford Forrás: AFP/2008 Getty Images/David Mcnew

Mindazonáltal nem a Ford az egyetlen nagy amerikai autógyártó, amelyik komoly átszervezésen megy keresztül.

A General Motors (GM) szintén komoly leépítésekbe kezdett, ahogy az USA-ban az autógyártók egyre csökkenő – noha még mindig elég erős – bevételekkel kénytelenek szembenézni.

A General Motors egyébként novemberben közölte, akár 14 000 alkalmazottat is elbocsáthat, illetve a költségcsökkentések mellett egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az elektromos járművekre. A megtakarítási projekt részeként a vállalat bezár öt gyárat az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint világszerte további 8000 fehérgalléros álláshelyet épít le.

A GM leépítései a Fehér Házig is eljutottak, és Donald Trump amerikai elnök mellett a Kongresszus is bírálta a társaságot. Trump kritikái különösen arra vonatkoztak, hogy a GM bejelentette egy kisebb gyár bezárását az Ohio államban található Lordstownban.