Új fizetési módot vezetett be az OTP Bank, mutatjuk, kik érhetik el

Az NFC képes iPhone telefonokkal is tudnak fizetni mostantól a magyar ügyfelek, elsőként az OTP Banknál
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank és a Mastercard 2019. május 21-től elindította az Apple Pay-t Magyarországon. Az iPhone tulajdonosok által régóta várt fizetési megoldás az NFC képességekkel rendelkező iPhone, Apple Watch, iPad, és Mac eszközökkel használható bármely olyan elfogadóhelyen, ahol érintéses bankkártyával lehet fizetni.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank NFC képes Apple készülékkel rendelkező ügyfelei az Apple Pay szolgáltatás segítségével 2019. május 21-től minden boltban fizethetnek Magyarországon és külföldön, ahol elérhető az érintéses fizetés (az elfogadást az Apple Pay logó is megerősítheti, de a mobilfizetési megoldás ennek hiányában is működik).

Az OTP Bank által kibocsátott Mastercard és Maestro betéti- és hitelkártyák gyorsan digitalizálhatók az OTP SmartBank vagy a Simple by OTP mobilapplikációkon keresztül, vagy akár közvetlenül az Apple Wallet alkalmazásban.

A fizikai bankkártyák Apple Pay rendszerbe történő digitalizációjával megszületik a fizikai kártya digitális másolata, és a két kártya ettől kezdve párhuzamosan is használható,

de a mobiltelefonba digitalizált változat kizárólag vásárlásra és - a fizikai elfogadásban - kizárólag érintéses elfogadóhelyeken használható.

Az NFC képes iPhone telefonokkal is tudnak fizetni mostantól a magyar ügyfelek, elsőként az OTP Banknál Forrás: OTP Bank

Fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (Secure Element). Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik.

Miért biztonságosabb mobiltelefonba regisztrált bankkártyával fizetni, mint a hagyományos bankkártyával?

1. A mobiltelefon NFC áramköre a készülék menüjében kikapcsolható. Ettől kezdve a telefonba regisztrált érintéses kártya láthatatlan lesz a kártyaolvasók számára. A fizikai bankkártyán viszont ez a funkció nem kapcsolható ki.

2. A mobilalkalmazás használatával beállítható, hogy mind 5000 forint alatti, mind 5000 forint feletti vásárláskor kódot kérjen a mobilfizetési alkalmazás, így a megtalált telefonnal nem lehetséges 5000 forint alatt sem fizetést indítani a képernyőzár kódja és az mPIN kód ismerete nélkül. Az elvesztett, majd más által megtalált fizikai bankkártyával - annak letiltásáig - viszont nem lehet megakadályozni, hogy 5000 forint alatt érintéssel fizethessenek vele. (A mobiltelefon elvesztése esetén természetesen a mobiltelefonba digitalizált bankkártyát is ugyanúgy le kell tiltani, mint a fizikait.)

Az Apple Pay azonban nemcsak a kasszáknál, hanem online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is használható az Apple Pay logóval ellátott online boltokban. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlás folyamatát, nincs szükség a kártyaadatok manuális kitöltésére, és lehetőséget ad a szállítási és számlázási információk egyszerűbb megadására is. Minden tranzakció egyszerűen, a Touch ID, a Face ID, vagy a jelkód segítségével végezhető el.

Az Apple Pay szolgáltatással kapcsolatban további információ a http://www.apple.com/hu/apple-pay és az https://otpmindennap.hu/applepay oldalon olvasható.

Korábban a CIB Bankról szólt olyan hír, hogy "anyabankja együttműködésével mindent elkövet" azért, hogy az Apple Pay fizetési lehetőséget biztosítsa ügyfelei számára. Ezáltal sokáig úgy tűnt, az Apple számára érdektelenül kicsi magyar piacon ez lesz az első Apple Pay-es fizetési megoldás. Az OTP Bank azonban megelőzte a CIB Bankot, mire utóbbi ennyit reagált ma a versenytársa bejelentésére: „A CIB Bank kiemelt célja a digitális átállás megvalósítása, ennek részeként minél több innovatív szolgáltatást igyekszünk elérhetővé tenni ügyfeleink számára. Mindent megteszünk, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a CIB Bankos bankkártyával rendelkező ügyfeleknek."

Ezzel megindult a verseny a hazai iPhone-os ügyfelekért is.