Népszerű gyógyszerek lesznek vénykötelesek

Dr. Life, A természetes gyógyulás már nem is játszik? Ne spájzolj be a tablettákból!, tabletta, gyógyszer
Vágólapra másolva!
Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe. A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.
Vágólapra másolva!

– közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság.

Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást.

Forrás: Thinkstock

Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad.

– közölte lappal az OGYÉI.

– mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Forrás: Shutterstock

Amellett, hogy még nem ismerik az érintett készítmények körét és a módosítás idejét, az is kiszámíthatatlan, hogy lesz-e felvásárlási láz az ember között.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el, főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.