Ez a világ öt legdrágább anyaga: az arany, a drágakövek nincsenek sehol

antianyag
Vágólapra másolva!
Nem az arany, esetleg egy különleges parfümösszetevő, fűszerek, vagy általában a drágakövek a világ legdrágább anyagai a világon. Az igazán nagy árat olyan dolgokért kell megfizetni, amelyek nélkülözhetetlenek az atomenergia felhasználásához, vagy épp egyes remények szerint, a jövő rakétáinak üzemanyagai lesznek.
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban – támaszkodva erre és egy, a drágakövekkel foglalkozó összeállításra – bemutatjuk a világ öt legdrágább anyagát, az ötödiktől haladva a dobogós első helyezettig.

5. Trícium

A világ ötödik legdrágább anyaga egy radioaktív tulajdonságokkal bíró hidrogén-izotóp. Elsődleges alkalmazási területe az atomenergia világa. Ahol viszont mesterségesen előállított formájában használják, tekintve, hogy természetes állapotában a Földön nagyon ritka. Grammja 30 ezer dollár (kb. 8,6 millió forint).

4. Gyémántok

A gyémántok viszonylag gyakori előfordulással bírnak, és más ritka, értékes anyagokkal összehasonlítva, könnyű hozzáférni azokhoz. Az átlagosan 55 ezer dolláros grammonkénti árat (kb. 16 millió forint) az magyarázza, hogy az egyes gyémántok árai között igen nagy szórás van. Az igazán ritka kék gyémántok grammjáért akár több millió dollárt is fizetni kell, míg mások ennél – ehhez képest – jóval csekélyebb összegért megszerezhetők.

Gyémántok (illusztráció) Forrás: Science Photo Library/JESPER KLAUSEN / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Jesper Klausen / Science Photo L

3. Musgravit

A musgravit a nem kevésbé különös hangzású taaffeite ásványok családjába tartozó drágakőféle, melyet Ausztrália déli részén fedeztek fel, de találtak már máshol is ilyen, vélhetően egyébként igen ritka anyagot a világon. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz népszerű az ékszerészek körében, mert ez az üvegszerű, általában más elemmel szennyezett alumínium-oxid csak igen kis darabokban bukkant fel 1967-es első megtalálása óta. Karátértékei 6 ezer dollárnál kezdődnek, de inkább a 30 ezer dollár a jellemző. Az eddigi legnagyobból készült ékszer grammja viszont 170 ezer dollár (közel 49 milió forint) körül mozog.

2. Kalifornium

Az 1950-es években fedezték fel ezt az ezüstös színű anyagot, amely jelenleg a legdrágább radioaktív anyag a Földön, a periódusos rendszerben 98-as számmal. Atomfegyvereknél, illetve egyes gyógyászati eljárásokban használják, grammonkénti 27 millió dollár körüli árát (kb. 7,7 milliárd forint) az indokolja, hogy lényegében csak mesterséges formában áll rendelkezésre, előállításához pedig speciális körülmények szükségesek.

1. Az antianyag

A világ legértékesebb anyaga az antianyag, bár az azzal kapcsolatos munkálatok egyelőre – ha nem is kizárólag – jórészt elméleti fejtegetések. A fizikusok, csillagászok és persze a CERN munkatársainak egyik szent grálja azért olyan különleges, mert egyes vélekedések szerint, valamikor a jövőben az emberiség az antianyag energiáját is remélhetőleg hasznosítja.

Az antianyag a világ legdrágább anyaga (illusztráció) Forrás: YouTube

Ha ez megtörténik, azzal elképzelhetetlen távlatok nyílnak meg, például a világűrben tett utazások esetében. Egyes modellezések szerint ugyanis 1 gramm antianyag annyi energiát hordoz, mint 1000 űrsikló tartályainak kémiai energiája. Antianyag előállításához viszont olyan extrém körülményekre van szükség, mely felfoghatatlan pénzügyi hátteret követelne meg. Egyetlen gramm antianyagért egy szigorúan elvi modellezés szerint nem kevesebb mint 62 500 milliárd dollárt kellene fizetni, ami háromszorosa az USA 2017-es GDP-jének. Az antianyag grammára így forintban kifejezve, 18 milliószor milliárd forint lenne. Nem csoda, hogy egyelőre nem akadt finanszírozó az előállításhoz.