Megvan, melyik lehet a világ első műanyagsemleges országa

Műanyag táska, szemét, tengerpart, környezet szennyezés
A tengerpartot csúfító műanyag táskák ellen küzdenek Montenegróban
Vágólapra másolva!
Egy aprócska ázsiai ország ambiciózus célt tett közzé a napokban: egy épülő új, speciális eszköz révén, megpróbálnak műanyagsemlegessé válni, elsőként a világon. Azaz a keletkező, eddig nem lebomló műanyagot úgy hasznosítanák újra, hogy az állandó körforgásban maradjon a gazdaságban, de semmiképp ne kerüljön az óceánokba vagy a földekre.
Vágólapra másolva!

A parányi ország, Kelet-Timor lehet az első a világon, amely képes lesz megvalósítani a műanyag-semlegességet, ha teljesülnek a kormányzat erre vonatkozó elképzelései - írja egy ausztrál lap. Ennek legfontosabb eleme egy újrahasznosító erőmű építése, amely Ausztráliából származó technológiára támaszkodik.

A Catalytic Hydrothermal Reactor (Cat-HTR) egy speciális technológia révén képes apró darabjaira bontani a nem újrahasznosítható műanyagot is. Azaz azt az emberiség termelte szemetet,

amelyből most a becslések szerint évi 8 millió tonna az óceánokba, és több tíz millió tonna a talajra, a földekre kerül.

A Cat-HTR erőműveknek azért lehet nagy jelentőségük a jövőben, mert ezekkel megvalósítható a csak beláthatatlan hosszú idő alatt lebomló műanyagfajták feldolgozása is.

Egy, a technológiát megvalósító erőmű képe Forrás: Vimeo/Licella

- magyarázza a reaktor működését Thomas Maschmeyer, a Sydney Egyetem professzora, a technológia kidolgozásában részt vevő egyik feltaláló.

A feltaláló azt is közölte, a folyamatban előálló apró darabkák nem feltétlen szilárd halmazállapotúak lesznek az átalakítás végén, további felhasználási cél szerint előállhatnak azok folyékony vagy gáz halmazállapotú formában is.

Mert a reakció célja, hogy az anyagokat így újrahasznosítsák, akár a műanyaggyártásban vagy azokban a gyártási folyamatokban, ahol egyébként kőolajszármazékokat használnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Maciej Bledowski

A professzor szerint egy plasztikmentes ország ötlete afféle "jelzőfény" volt a múltban, amire előre lehetett tekinteni, most viszont hamarosan valósággá is válhat.

A feltaláló azt is elmondta, véleménye szerint a Cat-HTR megoldást jelenthet Ausztrália műanyagszemét-gondjaira is. Szerinte nemcsak a gazdasági szereplőket, hanem az embereket is érdekeltté kéne tenni ezek használatában, és a háztartásokban összegyűlő műanyagot ilyen berendezéseknél gyűjteni. Maschmeyer úgy gondolja, minél hamarabb meg kellene kezdeni otthonában is néhány kisebb változat telepítését, kísérleti jelleggel, és a tapasztalatok alapján később szélesebb körben is elterjesztetni a technológiát.

A Kelet-Timorba telepítendő komplexum 57,7 millió dolláros (közel 17 milliárd forint) költséggel épül meg.

A tervek szerint évente 20 ezer tonna műanyag feldolgozására lesz képes, és nagyjából 17 ezer tonna szintetikus üzemanyagot állít majd ebből elő.

A technológiát bemutató videó alább tekinthető meg:

A szerződést aláíró kelet-timori, fenntarthatósági ügyekkel foglalkozó miniszter elmondta, az erőmű üzemeltetése egy nemzeti fennhatóságú nonprofit társasághoz tartozik majd. A koncepció szerint a társaság fizet a közösségi műanyaghulladékért, amit például majd iskoláktól vesz át, és az abból előállított anyagokat - legyen az üzemanyag vagy újabb műanyag - hagyományos módon értékesíti, a bevételt pedig működtetésre fordítja.

A miniszter elmondta: szerinte nem egyszerűen kivételes együttműködés jön létre az ország és az erőművet telepítők között, ezzel is enyhítve a tengervizeiket sújtó szemét problémáját, hanem

a világ többi részének is jó példát mutathatnak.

Cat-HTR erőművek előkészítése Kelet-Timoron túl már zajlik az Egyesült Királyságban és Kanadában is, ám Kelet-Timor kicsinysége okán vélhetően megalapozottabban tűzheti ki céljául a teljes plasztiksemlegességet. A reaktorral kapcsolatban egyébként számos kormányzattal és nonprofit szervezettel, továbbá az ENSZ-szel is zajlanak egyeztetések a lehetséges további finanszírozásról.