Idén a várakozások felett teljesíthet a magyar gazdaság

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
Több gazdasági ágazat a vártnál ellenállóbbnak bizonyul, így a korábban remélhetőnél az év egészében is várakozáson felüli növekedés lehet Magyarországon – derül ki a CIB Bank legújabb szakértői kitekintéséből. Ugyan a mostani gazdasági ciklus már túl van a csúcsán, válságtól nem kell tartani, a hazai gazdaság esetleges lassulás esetén is stabil.
Vágólapra másolva!

– mondta újságíróknak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

A Magyar Nemzet beszámol arról, hogy a CIB számításai szerint ezt követően jövőre változatlanul mérsékeltebb ütemű növekedésre kell készülni. Trippon Mariann úgy látja, hogy

Ez ugyan elmaradna a kormányzat által 2023-ig előirányzott évi négyszázalékos vagy azt meghaladó növekedési tervtől, azonban így is jó eséllyel teljesíti a kormányzati célkitűzést, miszerint a magyar gazdaság az uniós átlag kétszeresével növekedjen évről évre, ezzel biztosítva az ország felzárkózását. A CIB szerint ugyan mostanra globálisan is túljutott a csúcson a jelenlegi ciklus, ezzel együtt legfeljebb lassulásra kell számítani, válságra nem.

Forrás: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várható lépéseiről azt mondta, hogy

Az MNB kommunikációja és a makrogazdasági pályára vonatkozó várakozások alapján az év során további jegybanki lépésekre is sor kerülhet, a normalizálás azonban várhatóan nagyon lassú és fokozatos lesz.

Trippon Mariann hangsúlyozta:

A vezető elemző szerint a bankközi likviditás további szűkítése várható, és mint azt kifejtette, az is elképzelhető, hogy már júniusban minimálisan emelkedhet az egynapos betét jelenleg még negatív tartományban lévő kamata. A forint pedig várhatóan továbbra is határozott irány nélkül, nagyrészt a 310-325-ös sávban ingadozik majd az euróval szemben.