Az Exxon döntése hatással lehet a magyar gázimportra

- Horizontal
A picture shows the logo of US oil and gas giant ExxonMobil during the World Gas Conference exhibition in Paris on June 2, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmezőprojektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek Houstonban, ahol részt vett a magyar képviselet megnyitóján.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy

Hozzátette:

Az Exxon Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van a romániai fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelési joga. A földgázmező 42-84 milliárd köbméter földgázt rejthet.
Szijjártó elmondta, hogy Magyarország importra szorul földgázból, aminek a 85 százalékát a háztartások fogyasztják.

Forrás: AFP/Eric Piermont

A magyar diplomácia vezetője szerint

Szijjártó hozzátette: a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál megépítése hozzájárulna a kelet-nyugati logisztikai rendszer diverzifikálásához, amit még a hidegháború idején alakítottak ki, amikor a Szovjetunió dominált Kelet- és Közép-Európában.