Miközben bevételi rekordot dönt a Bosszúállók, a mozik bevétele csökkent

19 érdekesség, amit tudnod kell a Bosszúállók: Végjátékról
Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb mozilánca, a Cineworld globális bevételei összességében 13 százalékkal csökkentek a tavalyi év hasonló időszakához képest. A bevételcsökkenés oka azonban nem a 2019-es gyengébb, hanem a 2018-as erősebb évkezdet. Az idei évet azonban javítja majd a Bosszúállók: Végjáték című film, amely hatalmas siker lett.
Vágólapra másolva!

A brit székhelyű Cineworld, a világ második legnagyobb mozilánca, a május 12-ig tartó év során 13 százalékos csökkenést mutatott ki a globális jegybevételeknél. Az Egyesült Királyságban és Írországban a Cineworld irodai bevételei 13,6 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Ugyanígy az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb filmpiacán 15 százalékos csökkenés történt.

A Cineworld közlése szerint az elmúlt három hétben viszont rekordteljesítményt értek el minden piacon az Avengers: Endgame (Bosszúállók: Végjáték) című filmnek köszönhetően.

A Cineworld adatai összhangban vannak a globális jegyértékesítési trendekkel. Idén eddig az Egyesült Királyság és Írország teljes mozijegypiaci bevétele 13 százalékkal csökkent, 447 millió fontra (mely közelítőleg 165,8 milliárd forint). A Comscore szerint az Egyesült Államokban 10 százalékos a csökkenés, 3,8 milliárd dollárra (mely közelítőleg 1098 milliárd forint).

Az idénre várt sikerfilmek, mint például a már elstartolt Bosszúállók: Végjáték, megmenthetik a 2019-es mozibevételeket, melyek az első bő négy hónap alapján csökkenőfélben vannak a tavalyi hasonló időszakhoz képest Forrás: Marvel Studios

A Cineworld szerint a tavalyi évkezdet erős volt, olyan filmekkel, mint Black Panther (Fekete párduc) és az Avengers: Infinity War (Bosszúállók: Végtelen háború), valamint a Star Wars: The Last Jedi (Star Wars: Az utolsó jedik) és Jumanji: Welcome to the Jungle (Jumanji - Vár a dzsungel), melyet 2017 végén adtak ki.

A Cineworld vezérigazgatója, Mooky Greidinger úgy nyilatkozott, hogy az idei első négy hónap viszonylag lassú felfutása nem meglepő, mivel a 2018-as hasonló időszak rendkívül erős volt.

Az idei Bosszúállók:Végjáték viszont nagyon erősen megnyomta a bevételeket, így a vezérigazgató szerint nincs ok aggodalomra a mozik népszerűségét illetően.

A Bosszúállók: Végjáték, amelyet április 25-én kezdtek vetíteni, mindenhol sikerfilm lett. A film eddigi bevételei több mint 2,5 milliárd dollárt tettek ki, és valószínűleg megelőzi majd az Avatárt, amely 2,8 milliárd dollárral áll a csúcson minden idők legmagasabb árbevételt hozó filmjeként.

„Biztosak vagyunk benne, hogy az év folyamán az erős filmkibocsátás lesz, amely magában foglalja az olyan nagyon várt filmeket, mint például a Lion King (Oroszlánkirály), a Frozen 2 (Jégvarázs 2.) és a leginkább várt film, a Star Wars: A Skywalker Rise (Star Wars - Skywalker kora), mely hozza majd a megfelelő bevételeket" - nyilatkozta Mooky Greidinger.

A Cineworld tavaly 3,6 milliárd dollárért felvásárolta a rivális Regal Entertainment céget, mellyel így a világ második legnagyobb moziláncává vált az AMC mögött.