Egyre népszerűbbek a használt magánrepülők

magángép magán repülő
Female businesswoman preparing to travel in private jet at airport
Vágólapra másolva!
A használt magánrepülők eladásai a következő években már közel négyszeresen felülmúlhatják az új gépek értékesítéseit – derül ki egy friss elemzésből. Ahogy ugyanis a világgazdaság lassul, már a magánrepülők piacán is beindul a spórolás.
Vágólapra másolva!

A következő 5 év során komoly változások jöhetnek a magánrepülőgépek piacán – mondja előrejelzésében a Jetcraft Corporation nevű amerikai vállalat. A cég tulajdonosa és elnöke, Jahid Fazal-Karim közleményben hangsúlyozta, azok a személyek és cégek, akik és amelyek korábban új magángépeket vettek, egyre jobban átállnak majd a használt repülőkre – írja a CNBC.

A jelenlegi várakozás szerint a következő 5 évben 11 765 használt magánrepülőt értékesíthetnek majd, összesen 61 milliárd dollár értékben.

Ezzel párhuzamosan csupán 3444 új gép leszállítására készülnek, mindösszesen 90,5 milliárd dollár értékben.

Egyre nő a használt gépek népszerűsége Forrás: Science Photo Library/LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Pixelchaos

A prognózis alapján az új magángépek növekedése lényegében megállhat a következő években, miközben a használt repülők eladásai folyamatosan bővülnek majd. Ennek legfontosabb oka, hogy a világgazdasági növekedés lassulása már ezt a piacot is elkezdi elérni, vagyis egyre kevesebben akarnak majd új, de sokkal drágább gépeket venni.

Ehhez jön még, hogy

az üzleti magángépek átlagos kifutási ideje már kitolódott 32 évre, vagyis a magánszemélyek mellett a vállalatok számára is egyre kedvezőbb lehetőséget jelentenek a használt repülők.

Mindazonáltal a vállalat alapvetően optimista a piac jövőjével kapcsolatban. A Jetcraft úgy számol, hogy 2023-ra az iparág éves értékesítései közel 30 milliárd dollárra bővülnek majd. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan zajlik egy talpra állás a 2008-as válság mélypontja óta, amikor világszerte csupán alig több mint 1100 magángépet adtak el.