Ezek a városok kapnak még jobb utakat

M1 kamion autópálya
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság jó teljesítménye lehetővé teszi, hogy Magyarország jelentős közútfejlesztési programot valósítson meg, és ezzel hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez és az életminőség javulásához – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az útprogramban 2016 és 2023 között mintegy 3200 milliárd forintot fordít Magyarország közútépítésére, ebből 1800 milliárd forint hazai forrás, 1400 milliárd forint európai uniós támogatás – írja a Napi.hu.

A programban a közúthálózat mintegy 1000 kilométernyi új szakasszal bővül.

A kormány stratégiai célja az útprogram megvalósításával, hogy bekösse a megyeszékhelyeket, a nagyobb városokat, forgalmasabb ipari parkokat, gazdasági térségeket a hazai gyorsúthálózatba, az autópályák, autóutak elérjék az országhatárt, valamint Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Az M35-ös autópálya befejező szakasza Derecske közelében az átadás napján, 2018. december 20-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A következő években magas szintű közúti kapcsolatot kap

  • Békéscsaba,
  • Eger,
  • Kaposvár,
  • Salgótarján,
  • Sopron,
  • Szolnok,
  • Zalaegerszeg.

– mondta az államtitkár.

Mosóczi László az útprogramba újonnan bekerült projektek közé sorolta a balesetveszélyes csomópontok átépítését, továbbá a 37-es főút Gesztely-Szerencs közötti szakaszának négysávossá tételét. Emellett elkerülő szakaszt építenek Sajószentpéter-Berente térségében, valamint Veszprém déli részén. Előkészítik a Zalaegerszeg-Körmend közötti szakasz megépítését, a Pusztaszabolcs elkerülő utat és a Körmend-Szombathely-Zanat közötti szakasz hiányzó elemeit.

Az M1-es autópálya Forrás: Tevan Imre - Origo

Még az idén átadnak mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi és főutat.

Például a Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszt, az M4-esen az Üllő és Cegléd közötti szakaszt. Salgótarján megközelítését segíti majd a 21-es főút négysávossá bővítése Nógrád megyében. Elkészül még az idén az M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakasza, Kaposvár bekötése érdekében négy sávra bővül a 67-es főút Kaposfüred és Látrány között. Befejezik az M70 autóút autópályává fejlesztését, amivel teljes értékű gyorsforgalmi összeköttetés valósul meg Budapest és Ljubljana, illetve az Adriai-tenger között. Jövőre további 225 kilométer gyorsforgalmi és főút készül el.

A kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a meglévő elemek karbantartását, 2016 és 2020 között összesen 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelő számára az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátáshoz.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Falu Programban az idén és jövőre 50-50 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki bekötő- és összekötő utak korszerűsítésére, 2019-ben a programban 430 kilométernyi útszakasz újul meg.