Adócsalás gyanúja miatt szállták meg a hatóságok 14 német bank irodáit

Deutsche bank
POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A német büntetőügyészek, a rendőrség és az adóügyi nyomozók 14 német bankot szálltak meg és bizonyítékokat keresnek a Deutsche Bank offshore egységénél feltételezett adócsaláshoz.
Vágólapra másolva!

A rajtaütések Frankfurtban, illetve hat másik német városban zajlottak, ezekben a szövetségi bűnügyi rendőrség, a hamburgi bűnügyi nyomozó hivatal és hat különböző regionális adóhatóság is részt vett.

A nyomozók célkeresztjében nyolc magánszemély áll, akik a Brit Virgin-szigeteken korábban működő németországi egység ügyfelei voltak.

Egy informátor azt mondta a Financial Timesnak, hogy legjobb tudása szerint egyik gyanúsított sem volt a Deutsche Bank alkalmazottja.

Németország legnagyobb hitelezője, a Deutsche Bank hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok nem kifejezetten a szervezet ellen irányultak, csupán egyes személyek ellen.

A bank együttműködik az ügyészséggel és önként átadja az összes kért dokumentumot - hangsúlyozták.

A Deutsche Bank próbál elhatárolódni az adócsalásos ügytől, miközben a tavalyi razziasorozatot okolja a negyedik negyedéves veszteségeiért Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

„A rajtaütés a frankfurti nagy német hitelező pénzmosási gyanúja miatt tavaly november 29-én és 30-án lezajlott hasonló razzia folytatása" - nyilatkozta a frankfurti büntetőügyész. Tavaly novemberben több mint 170 tisztviselő kereste fel a Deutsche Bank központját és egyéb irodáit, egyaránt elbizonytalanítva az ügyfeleket és a befektetőket.

Ezt és az ezzel kapcsolatos későbbi híreket okolta a Deutsche Bank a tavalyi negyedik negyedévi veszteség kialakulásáért.

A mostani razzia - hat helyen - kiterjedt a gyanúsítottak otthonaira is, valamint négy könyvelőt és hat Hamburghoz kötődő vagyonkezelőt is felkerestek. Az egyének adócsalás gyanúja alatt állnak - nyilatkozta az ügyészség.

Úgy gondolják, hogy a Deutsche Bank egy korábbi leányvállalata támogatásával, a Brit Virgin-szigeteken rejtették el a befektetési bevételeket a német hatóságok elől, hogy elkerüljék az adófizetést.

A vizsgálat középpontjában álló kis Brit Virgin-szigetek-i egységet a Deutsche Global Trust Solutions később a Bermudához kötődő N.T. Butterfield & Son hitelezőnek értékesítette. A tranzakciót 2017 októberében jelentették be, és 2018 március végéig be is fejezték.

Forrás: Financial Times