Több mint háromszor gyorsabban nő a magyar gazdaság, mint az uniós

VARGA Mihály
Budapest, 2019. február 16. Varga Mihály pénzügyminiszter 2019. február 16-án a minisztériumban sajtótájékoztatót tart abból az alkalomból, hogy az S&P egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság besorolását. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság növekedési lendülete tovább tart – mondta Varga Mihály a legfrissebb GDP-adatokat kommentálva. A magyar gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt. A pénzügyminiszter az Origo kérdésére azt mondta, hogy június 4-én nyújtják be a jövő évi költségvetést a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke 2019 I. negyedévében a nyers adatok szerint 5,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Varga Mihály az adatokat kommentálva azt mondta, hogy a hazai gazdaság növekedési lendülete tovább tart. A pénzügyminiszter közölte, hogy míg

az unióban 1,5 százalékos átlagos növekedés lehetett az idei első negyedévben, addig Magyarországon ennek több mint a háromszorosa valósult meg.

A politikus szerint a mostani kiemelkedő adat mögött a beruházások felfutása, a munkahelyek számának a növekedése és az export lendülete állt. Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben csak egyszer volt ennél jobb adat, de akkor nőtt az államadósság és zajlott a privatizáció.

Június 4-én nyújtják be a jövő évi büdzsét

Varga Mihály az Origo kérdésre elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyal a 2020-as költségvetésről. A kormány mind idén, mind jövőre 4 százalék feletti bővüléssel számol, ami némileg jobb, mint a piaci várakozás, de a magyar gazdaság eddig is képes volt meglepetést produkálni. A pénzügyminiszter elmondta, hogy

június 4-én nyújtják be a parlamentnek a jövő évi büdzsét,

de a költségvetési tanács már tíz nappal a benyújtás előtt megkapja a dokumentumot.

Egyre jobb számokat várnak

Korábban írtunk arról, hogy nemrég még lejjebb vitte az idei magyar növekedésre adott előrejelzését a komorabbá váló euróövezeti kilátások miatt a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja, ám a kedden bemutatott, az európai felzárkózó térségről szóló helyzetértékelésében jobb értékelést közölt.

Eszerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben figyelemre méltó mértékben ellenállónak bizonyult a valutauniós növekedési környezet romlásával szemben, és a tavalyi utolsó negyedévben is erőteljes növekedési pályán volt – írták az elemzők a távirati iroda tájékoztatása szerint.

A Morgan Stanley ennek alapján az eddigi 3,3 százalékról 3,9 százalékra javította a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és jövőre is még 3,2 százalékos növekedéssel számol. A cég hangsúlyozta, hogy felülvizsgált magyarországi növekedési előrejelzései 0,4 százalékponttal haladják meg a szélesebb körű elemzői konszenzust.