A külföldi befektetések adócsapdái

2019.05.19. 21:55

Magyarországon egyre többen rendelkeznek külföldi befektetésekkel, ám sokan közülük nincsenek tisztában az ezeket érintő adózási jogszabályokkal. Összeállításunkban a külföldön szerzett jövedelmekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. 
Ebben az esetben a magyar adóbevallását a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak, és azzal a következménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – hívja fel a figyelmet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

De nézzük meg, miért merülhet fel ez a kockázat?

  • A befektetési szolgáltató kimutatása tipikusan euróban vagy más devizában mutatja be az elért adóköteles jövedelmet. Mivel az adót Magyarországon forintban kell bevallani és megfizetni, a jövedelmet át kell váltani forintra. Az átváltási szabályok azonban nem felhasználóbarátak, esetenként a jövedelem egyes ügyletenkénti kiszámítását teszik kötelezővé. Például, ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetében – egyes kivételekkel – az ügylet lezárultának időpontjában alkalmazott Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaárfolyamot kell használni a forintra váltáshoz. További probléma lehet, ha az MNB egyáltalán nem tesz közzé ilyen árfolyamot, tipikusan ilyen a nemesfémmel kapcsolatos ügyletek köre.
  • Előfordul, hogy a befektetési szolgáltatói kimutatások forintban mutatják be a befektető által elért jövedelmet. Ezt azonban nagy valószínűséggel nem a magyar személyi jövedelemadó törvény (szja. tv.) forintra váltási szabályai szerint teszik meg: nem a megfelelő árfolyamot alkalmazzák, vagy nem a megfelelő napra. Emiatt eltérés keletkezhet a magyar szabályok szerint bevallandó jövedelem, és a szolgáltató által megadott adatok között - véli Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje, adótanácsadója -, ezért inkább az ügyletek eredeti adatainak figyelembe vétele javasolt.
  • A legfontosabb kockázat az, ha a befektetési szolgáltató nem a magyar szja kategóriáinak megfelelően osztályozza a jövedelmét a kimutatásban: például kamatként kezel a magyar szabályok szerint ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet. Így súlyos hibák kerülhetnek az adóalap meghatározásába: a magyar szabályok szerint a jövedelemtípustól függően bizonyos típusú ügyletek eredménye szembeállítható a veszteségekkel, egyéb ügyletek eredménye pedig önállóan kezelendő, de akár a jövedelem megszerzésére fordított ráfordítások elismerésében is lehet különbség. A számlán végzett ügyletek magyar adójogszabályoknak megfelelő minősítése ezért elengedhetetlen.
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezek alapján fontos hangsúlyozni, hogy az adójogi automatikus információcsere mind általánosabbá válásával milyen fontos, hogy a szolgáltatói kimutatást megfelelően dolgozzuk fel, és ne előzzön meg minket az adatok feldolgozásában az adóhatóság. 
A külföldi befektetések után fizetendő adó magyar adójogszabályoknak is megfelelő megállapítása ugyanakkor azzal a pozitív következménnyel járhat, hogy a Magyarországon fizetendő adó csökkenhet, sőt, különösen 2017-et megelőzően a kamatjövedelemre külföldön megfizetett forrásadó kapcsán adó-visszatérítést is érvényesíthetünk  – tette hozzá a szakértő.