Ritka rossz gazdasági adatok érkeztek Kínából

BRIC  tourists in Shanghai China Chinese Shanghai Pudong Lujiazui Financial District high-rise skyscraper tourist tourism spring SQUARE FORMAT
Tourists visit the Bund against the skyline of the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, second right tallest, and other high-rise buildings and skyscrapers in Pudong on a clear day in Shanghai, China, 17 May 2016.
Vágólapra másolva!
Meglepően gyenge kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot Kínában, ráadásul áprilisban a feldolgozóipar teljesítménye is kiábrándító volt a világ második legnagyobb gazdaságában. Peking ezzel újabb jelzés kapott arra vonatkozóan, hogy fokoznia kellene az élénkítő intézkedéseit.
Vágólapra másolva!

Kiugróan gyenge gazdasági adatokat produkált áprilisban a kínai gazdaság, ami arra ösztönözheti a pekingi vezetést, hogy fokozza gazdaságélénkítő intézkedéseit. A kiskereskedelmi eladások éves alapon csak 7,2 százalékkal erősödtek, ami 16 éve, vagyis 2003 májusa óta a leglassabb ütem. Az elemzők 8,6 százalékos növekedésre számítottak a márciusi 8,7 százalékos erősödést követően – írja a Reuters.

Külön érdekesség, hogy

a ruhaeladások 2009 óta először mutattak csökkenést, ami arra utal, hogy a kínai fogyasztók egyre jobban aggódnak az ország gazdasági állapota és jövője miatt

. Az összesített adatok viszont arra is rámutatnak, hogy a fogyasztók elkezdték visszafogni a kiadásaikat olyan mindennapi árucikkek területén, mint a kozmetikai termékek. A drágább cikkek – például az autók – iránti kereslet eközben folyamatosan gyengélkedik.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint mára eljutottunk arra a pontra, amikor a középosztály tagjai is elkezdték visszafogni a kiadásaikat. Következésképpen, ha a kormány a jövőben élénkíteni kívánja a fogyasztást, akkor támogatnia kell az alacsonyabb jövedelmű csoportokat, illetve a középosztály tagjait is – például adócsökkentésekkel.

Bajban az autóipar

A fentiekkel párhuzamosan

az ipari termelés növekedése mindössze 5,4 százalékos volt áprilisban,

ami nemcsak a várakozásoktól maradt el, de alaposan lecsökkent a márciusi 8,5 százalékos bővüléshez képest, ami négy és fél éves csúcs volt. Az elemzők egyébként 6,5 százalékos növekedésre számítottak.

A kiskereskedelem mellett az ipari termelés is gyengélkedik Kínában Forrás: AFP/Str

A gépjárműgyártás közel 16 százalékot esett a kereslet csökkenése miatt, de a szedánok gyártása egészen 18,8 százalékkal zsugorodott, ami a legnagyobb esés volt 2015 szeptembere óta. Az autóeladások egyébként 14,6 százalékkal csökkentek áprilisban, amivel a 10. egymást követő hónapban mutatott gyengülést a kínai piac.

Bizonytalan jövő

A jövőre nézve pedig még tovább fokozódhatnak a kínai gazdaság nehézségek, amennyiben az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus eszkalálódik. A Citi közgazdászai például úgy számoltak, hogy

az amerikai vámok megemelése akár 50 bázisponttal is visszafoghatja a kínai GDP növekedését.

Emellett 2,7 százalékkal csökkenhet az export, miközben 2,1 millió álláshely kerülhet veszélybe.

A Bank of America Merrill Lynch ezzel párhuzamosan úgy számolt, hogy a kereskedelmi konfliktus elhúzódása azt eredményezheti, hogy idén mindössze 6,1 százalékkal nőhet a kínai GDP, ami igen súlyos visszaesés lenne a tavalyi 6,6 százalék után – pedig már az is közel 30 éves mélypontnak számított.