Ritka rossz gazdasági adatok érkeztek Kínából

2019.05.15. 14:44

Meglepően gyenge kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot Kínában, ráadásul áprilisban a feldolgozóipar teljesítménye is kiábrándító volt a világ második legnagyobb gazdaságában. Peking ezzel újabb jelzés kapott arra vonatkozóan, hogy fokoznia kellene az élénkítő intézkedéseit.

Kiugróan gyenge gazdasági adatokat produkált áprilisban a kínai gazdaság, ami arra ösztönözheti a pekingi vezetést, hogy fokozza gazdaságélénkítő intézkedéseit. A kiskereskedelmi eladások éves alapon csak 7,2 százalékkal erősödtek, ami 16 éve, vagyis 2003 májusa óta a leglassabb ütem. Az elemzők 8,6 százalékos növekedésre számítottak a márciusi 8,7 százalékos erősödést követően – írja a Reuters.

Külön érdekesség, hogy a ruhaeladások 2009 óta először mutattak csökkenést, ami arra utal, hogy a kínai fogyasztók egyre jobban aggódnak az ország gazdasági állapota és jövője miatt. Az összesített adatok viszont arra is rámutatnak, hogy a fogyasztók elkezdték visszafogni a kiadásaikat olyan mindennapi árucikkek területén, mint a kozmetikai termékek. A drágább cikkek – például az autók – iránti kereslet eközben folyamatosan gyengélkedik.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint mára eljutottunk arra a pontra, amikor a középosztály tagjai is elkezdték visszafogni a kiadásaikat. Következésképpen, ha a kormány a jövőben élénkíteni kívánja a fogyasztást, akkor támogatnia kell az alacsonyabb jövedelmű csoportokat, illetve a középosztály tagjait is – például adócsökkentésekkel.

Bajban az autóipar

A fentiekkel párhuzamosan

az ipari termelés növekedése mindössze 5,4 százalékos volt áprilisban, ami nemcsak a várakozásoktól maradt el, de alaposan lecsökkent a márciusi 8,5 százalékos bővüléshez képest, ami négy és fél éves csúcs volt. Az elemzők egyébként 6,5 százalékos növekedésre számítottak.

A kiskereskedelem mellett az ipari termelés is gyengélkedik KínábanForrás: AFP/Str

A gépjárműgyártás közel 16 százalékot esett a kereslet csökkenése miatt, de a szedánok gyártása egészen 18,8 százalékkal zsugorodott, ami a legnagyobb esés volt 2015 szeptembere óta. Az autóeladások egyébként 14,6 százalékkal csökkentek áprilisban, amivel a 10. egymást követő hónapban mutatott gyengülést a kínai piac.

Bizonytalan jövő

A jövőre nézve pedig még tovább fokozódhatnak a kínai gazdaság nehézségek, amennyiben az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus eszkalálódik. A Citi közgazdászai például úgy számoltak, hogy az amerikai vámok megemelése akár 50 bázisponttal is visszafoghatja a kínai GDP növekedését. Emellett 2,7 százalékkal csökkenhet az export, miközben 2,1 millió álláshely kerülhet veszélybe.

A Bank of America Merrill Lynch ezzel párhuzamosan úgy számolt, hogy a kereskedelmi konfliktus elhúzódása azt eredményezheti, hogy idén mindössze 6,1 százalékkal nőhet a kínai GDP, ami igen súlyos visszaesés lenne a tavalyi 6,6 százalék után – pedig már az is közel 30 éves mélypontnak számított.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK