Egy városnyi GDP-t fizettek Monet egyik festményéért

2019.05.15. 10:38

Rekordáron kelt el Claude Monet egyik impresszionista festménye a Sotheby's aukcióján - írja a CNBC.

A most kalapács alá kerülő "Meules" nevű olajfestményt 1890-ben fejezte be a művész. Ez az első darabja a 25 képből álló "Les Meules" (Kazlak) című sorozatának, amelynek festményeit a franciaországi Giverny-ben begyűjtött és kazlakba rakott széna látványa inspirálta.

Az eladott kép az első impresszionista műalkotás, melynek leütési ára átlépte a bűvös százmillió dollárt, egyúttal az aukciókon eddig eladott legdrágább Monet-kép.

A vásárlója 110,7 millió dollárt, azaz közel 32 milliárd forintot fizetett érte.

A sorozat legtöbb darabja egyébként szétszórva található a világ múzeumaiban, többek között Los Angelesben, New Yorkban, Párizsban. A "Meules" egyike annak a négy festménynek, amelyet a Monet-sorozatból 2000 után árvereztek el.

A Sotheby's azt közölte, az alkotást 1890-ben egy jómódú chicagói család vette meg közvetlenül egy olyan kereskedőtől, aki Monet képeinek értékesítésével foglalkozott, és egészen 1986-ig birtokukban maradt, amikor is a mostani eladónak 2,53 millió dolláros áron értékesítették. Az árverés győztesének kilétét viszont nem fedte fel az aukciósház, csupán annyit közöltek, öt másik licitálót utasított maga mögé a felkínált árral egy nyolc perces menetben New Yorkban.