Egy városnyi GDP-t fizettek Monet egyik festményéért

Sotheby's press preview - Impressionist, modern and contemporary art Horizontal
Sotheby's officials stand near one of Claude Monet's Meules during a media preview, for Sotheby's Impressionist & Modern Art and Contemporary Art auctions, May 3, 2019 in New York. (Photo by Don Emmert / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Rekordáron kelt el Claude Monet egyik impresszionista festménye a Sotheby's aukcióján - írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A most kalapács alá kerülő "Meules" nevű olajfestményt 1890-ben fejezte be a művész. Ez az első darabja a 25 képből álló "Les Meules" (Kazlak) című sorozatának, amelynek festményeit a franciaországi Giverny-ben begyűjtött és kazlakba rakott széna látványa inspirálta.

Az eladott kép az első impresszionista műalkotás, melynek leütési ára átlépte a bűvös százmillió dollárt, egyúttal az aukciókon eddig eladott legdrágább Monet-kép.

A vásárlója 110,7 millió dollárt, azaz közel 32 milliárd forintot fizetett érte.

A sorozat legtöbb darabja egyébként szétszórva található a világ múzeumaiban, többek között Los Angelesben, New Yorkban, Párizsban.

A "Meules" egyike annak a négy festménynek, amelyet a Monet-sorozatból 2000 után árvereztek el.

A Sotheby's azt közölte, az alkotást 1890-ben egy jómódú chicagói család vette meg közvetlenül egy olyan kereskedőtől, aki Monet képeinek értékesítésével foglalkozott, és egészen 1986-ig birtokukban maradt, amikor is a mostani eladónak 2,53 millió dolláros áron értékesítették. Az árverés győztesének kilétét viszont nem fedte fel az aukciósház, csupán annyit közöltek, öt másik licitálót utasított maga mögé a felkínált árral egy nyolc perces menetben New Yorkban.